Paličkami ze Šumavy bubnují Uriah Heep i Monkey Business. Výrobě se daří

ČTK ČTK
19. 6. 2023 9:24
Jihočeská firma Pellwood, která vyrábí bubenické paličky, se loni vrátila na předcovidová čísla. Tržby byly v jednotkách milionů, roste prodej v Česku, na Slovensku i v Polsku, tam až o desítky procent. S paličkami z Čestic na Strakonicku hrají Russell Gilbrook ze skupiny Uriah Heep, bubeníci kapel Queenie, Ready Kirken, Monkey Business nebo Plexis.
Jihočeská firma Pellwood vyrábí bubenické paličky.
Jihočeská firma Pellwood vyrábí bubenické paličky. | Foto: pellwood.com

Firma ročně vyrobí 40 000 párů bubenických paliček, řekl v pátek novinářům její majitel Vojtěch Pelíšek. Paličky ze Šumavy používala i americká skupina Guns N´Roses.

"Doba covidová byla složitá. Živnostník má výhodu, že si může utáhnout opasek. Nicméně mám dva zaměstnance, podařilo se mi udržet tolik obchodů, že jsem nemusel propouštět. Musel jsem ale rozpustit nějaké rodinné úspory. Jeden trh tři roky vůbec nefungoval, Velká Británie, kam jsme před covidem a brexitem vyváželi 30 procent. Teď se to podařilo obnovit na původní hodnotu. Zafungovala odložená spotřeba, po covidu byl hlad po koncertech, tím pádem začali mít bubeníci větší potřebu paliček. Významně roste Česko, Slovensko, Polsko, kde je velký e-shop a roste o desítky procent ročně," řekl Pelíšek, který letos oslaví 40. narozeniny. Do Polska prodává většinou levnější paličky.

Paličky vyváží do 29 států. Hlavními trhy jsou Finsko, Polsko, Velká Británie, Benelux, ČR, Slovensko, Německo a Rakousko. Do Beneluxu dodává mnoho takzvaných pochodových paliček.

"Velkou tradici tam mají vojenské kapely. Teď jsme pro ně vyráběli limitovanou sérii ze vzácného filipínského dřeva, z raminu, který už se nesmí těžit. Nám se podařilo koupit poslední auto tohoto vzácného dřeva, které ještě v Evropě bylo. Teď už nelze nikde sehnat," řekl Pelíšek, vystudovaný strojní inženýr na ČVUT, otec čtyř dětí. Loni zdražil po čtyřech letech asi o 15 až 20 procent, paličky stojí 150 Kč nebo 220 Kč, podle druhu dřeva.

S paličkami od Strakonic bubnuje i Jiří Zelenka, který hraje s bratry Ebeny a léta doprovázel Vladimíra Mišíka. Populární je Gilbrook z Uriah Heep. "Hrál se světoznámými značkami a v průměru spotřeboval tři páry paliček za koncert. Hraje velmi tvrdě. Když se s ním bavím, říká mi: 'Nechápu, jak to děláte, ale já mám od vás jeden pár paliček za koncert, a nezlomí se mi. Já je vyhodím a beru si nový pár na nový koncert jen z rozmaru'. Říká, že tyhle paličky nejsou z tohoto světa, protože vydrží jeho dvouhodinový koncert s Uriah Heep," řekl Pelíšek.

Firma se dvěma zaměstnanci vyrábí 60 druhů paliček a metliček. Používá dva druhy dřeva, habr a hickorové dřevo z amerického ořešáku. "Habru se daří dosáhnout potřebného vzrůstu jenom v nížinách, vhodné jsou smíšené lesy, jižní Morava či okolí Chlumce nad Cidlinou," řekl Pelíšek.

Habr kupuje jako čtyřmetrová prkna, která zpracovává do hranolu. Americký ořešák je šetrnější k rukám a bicím, řekl. Toto dřevo je ale dražší, Pellwood ho kupuje vysušené v ohoblovaných prknech. "Do určité razance je možné hrát s habrem, ve světě se ale používá hlavně hickorové dřevo, které je pevné, chová se jako nylonová tyč," řekl Pelíšek. Dříve pracoval jako manažer ve firmách Bosch nebo Rohde & Schwarz.

Firmu založil jeho otec Ivan Pelíšek, letitý bubeník kapely Abraxas, v roce 1990. Paličky vyráběl již od roku 1969, kdy mu bylo 15 let. Na verandě si udělal jako kluk soustruh, motor byl z pračky, ostatní části dřevěné. Vyplývá to z informací na webu. Vojtěch Pelíšek, také bubeník, pomáhal otci už jako kluk vyřizovat objednávky, jezdil s ním na veletrhy. Firmu od něj v roce 2018 koupil.

 

Právě se děje

Další zprávy