Jak poznám pochybné polské hovězí? Poradí kód na obalu, podívejte se, co vše prozradí

nev nev, MZ ČR
6. 2. 2019 10:49
Kauza polského hovězího masa pocházejícího z utajených porážek nemocných zvířat hýbe Evropou. Systém evidence a monitoringu masa je přitom v Evropské unii propracovaný a z etikety lze vyčíst ledaco. Podívejte se na přehled nejdůležitějších faktů ohledně bezpečnosti potravin v aktuální kauze i na to, jak podle ministerstva zemědělství máme maso vybírat.
Foto: ISIFA/Thinkstock

Proč se k nám hlášení o vývozu problémového masa dostalo tak pozdě?

V případě prodeje masa, které nařídily polské úřady stáhnout z trhu, byly v podle ministerstva zahrnuty minimálně tři polské a čtyři české subjekty. Podle legislativy musí každý subjekt poskytnout informaci o tom, od koho potravinu získal a komu ji poskytl, tedy krok zpět a krok vpřed.

V první fázi tedy probíhá šetření, komu dodala maso jatka, která prováděla ilegální porážku (příjemcem byly pouze polské subjekty). Maso, které doputovalo do ČR, bylo doručeno polské bourárně, která opět dodala maso pouze polským subjektům.

Teprve ve třetím kroku bylo maso doručeno přes hranice do Česka. Šetření sledovatelnosti v jednom podniku může být zahájeno až po skončení šetření v jiném podniku, proto může někdy trvat až několik dní, než je určeno, kam byla potravina doručena.   

 

Právě se děje

Další zprávy