Jak poznám pochybné polské hovězí? Poradí kód na obalu, podívejte se, co vše prozradí

nev nev, MZ ČR
6. 2. 2019 10:49
Kauza polského hovězího masa pocházejícího z utajených porážek nemocných zvířat hýbe Evropou. Systém evidence a monitoringu masa je přitom v Evropské unii propracovaný a z etikety lze vyčíst ledaco. Podívejte se na přehled nejdůležitějších faktů ohledně bezpečnosti potravin v aktuální kauze i na to, jak podle ministerstva zemědělství máme maso vybírat.

Jaký je rozdíl v procesu kontrol polských a českých veterinářů?

V Česku je možné uvádět na trh pouze hovězí maso ze zvířat poražených na jatkách, kde každé zvíře projde veterinární prohlídkou před porážkou a následně také po porážce. Veterinární prohlídku na jatkách smí provádět pouze tzv. úřední veterinární lékaři, tedy státní zaměstnanci.

V Polsku může stát kontrolou na jatkách pověřit i soukromého veterinárního lékaře, tedy osobu, která primárně provádí preventivní, diagnostické a léčebné úkony v chovech hospodářských zvířat.

V Česku se úřední veterinární lékaři na jatkách zabývají také kontrolou identifikace a evidence zvířat a kontrolují přesuny zvířat, žádné zvíře tedy nemůže být poraženo ilegálně bez vědomí veterinárního lékaře. 

 

Právě se děje

Další zprávy