Italští pumpaři stávkují, nechtějí zveřejňovat průměrné ceny pohonných hmot

ČTK ČTK
24. 1. 2023 21:27
Italští pumpaři stávkují, nechtějí zveřejňovat průměrné ceny pohonných hmot

V Itálii začala dnes v 19 hodin stávka provozovatelů čerpacích stanic, které se nacházejí u silnic. Protest na dálnicích je naplánován od 22 hodin. Stávku potvrdili po dnešním setkání s vládními představiteli všichni tři svolavatelé, jeden z nich ale protest zkrátí ze 48 na 24 hodin, informovala agentura ANSA. Provozovatelé pump protestují proti vládnímu opatření, kvůli kterému by museli zveřejňovat srovnání cen.

Nový vládní výnos nařizuje vystavovat na cenových stojanech i průměrnou cenu pohonných hmot v kraji, kterou budou vypočítávat úřady. To má podle vlády zvýšit transparentnost na trhu. Tuto povinnost ale provozovatelé odmítají a chtěli by ji nahradit buď speciální aplikací, nebo QR kódem. Protest svolaly tři odborové organizace, které podle stanice Sky News sdružují zhruba 70 procent čerpacích stanic v Itálii.

Čerpací stanice však i během stávky musí udržet minimální úroveň služeb. To znamená, že na dálniční síti v celé zemi a na obchvatech velkých měst musí mít otevřeno minimálně 175 pump, uvádí stanice Rai News.

 

Právě se děje

Další zprávy