Facebook dá peníze na dostupné bydlení. I dobře placení programátoři žijí v přívěsech

Ondřej Neufus ČTK Ondřej Neufus, ČTK
27. 10. 2019 16:07
Americká internetová společnost Facebook věnuje miliardu dolarů (23 miliard Kč) na výstavbu bydlení pro lidi s běžnými příjmy v Silicon Valley. Peníze půjdou v příštích deseti letech do různých stavebních projektů, mimo jiné i na 20 000 bytů pro učitele nebo zdravotní sestry. Facebook se tím hlásí ke spoluzodpovědnosti za bytovou krizi v Kalifornii zapříčiněnou i jeho expanzí.

Do oblasti jižně od San Franciska se v uplynulých letech přistěhovali tisíce zaměstnanců nejen Facebooku, ale i firem Google nebo Apple, které si mohou dovolit vyplácet nadprůměrné mzdy. Část těchto pracovníků pak zbohatla prodejem podnikových akcií a rozhodla se v oblasti usadit natrvalo.

Tamní krize na trhu s bydlením se tak ještě prohloubila. Středně- a nízkopříjmové skupiny si tam bydlení už téměř nemohou dovolit. K nízkopříjmovým skupinám přitom v San Francisku podle Facebooku patří už čtyřčlenná rodina s ročním příjmem 100 000 dolarů (2,3 milionu Kč).

Kvůli nedostatku bytů nocují i dobře placení programátoři v přívěsech zaparkovaných na ulici, poznamenala agentura DPA. Méně placení zaměstnanci pak často bydlí v odlehlých oblastech a do práce každý den dlouho dojíždějí.

Podle kalifornského guvernéra Gavina Newsoma vláda problém s bydlením nedokáže vyřešit sama. Spolupráce se soukromými firmami, jako je Facebook, je proto nezbytná.

Historie se opakuje

Není to poprvé, kdy se Facebook rozhodl otevřít debatu o vysokých nájmech a roli korporací. Zprávy o tom, že bude do bydlení investovat se objevily již v letech 2016 a 2017.

Čtvrt miliardy z celkového slíbeného rozpočtu na pomoc při řešení krize bydlení od Facebooku poslouží například k výstavbě nových bytů na pozemcích, které patří státu Kalifornie.

Díky dalším 225 milionům dolarů pak vznikne více než 1500 obytných jednotek na pozemcích ve městě Menlo Park, kde Facebook sídlí a které mu už patří. Firma uvedla, že podpoří výstavbu bytů pro učitele a "další důležité profesní skupiny", aby "mohli žít poblíž obcí, ve kterých pracují".

Konkrétně v případě Menlo Parku bude ovšem z 1500 nabídnutých jednotek za nižší než tržní nájemné nabídnuto pouze 15 procent bytů. V praxi tak 225 bytů bude určených právě pro místní učitele, policisty či hasiče.

Na co půjde miliarda dolarů od Facebooku

Během následující dekády hodlá Facebook investovat miliardu dolarů (23 miliard korun) do zlepšení situace na realitním trhu v Kalifornii - především v okolí jeho sídla poblíž města Palo Alto nedaleko San Francisca.

  • 250 milionů dolarů (5,8 miliardy Kč) půjde v rámci spolupráce se státem Kalifornie do výstavby bytových domů na státem vlastněných pozemcích v oblastech, kde je bydlení nejhůře dostupné.
  • 150 milionů dolarů (3,5 miliardy Kč) má zajistit dostupné bydlení pro lidi z ulice v okolí sanfranciského zálivu.
  • 225 milionů dolarů (5,2 miliardy Kč) půjde na výstavbu v Menlo Parku, což je městečko, kde Facebook sídlí. Pozemky firmě patří a vzniknout by zde mělo 1500 bytových jednotek. Z nich by mělo 15 procent poskytovat bydlení za nájemné nižší, než je tržní
  • 25 milionů dolarů (580 milionů Kč) Facebook investuje do bydlení pro učitele a další nezbytné zaměstnance. Byty vyrostou na veřejných pozemcích v okolí San Mateo a Santa Clara.
  • 350 milionů dolarů (8 miliard Kč) Facebook trochu neurčitě slibuje na lepší účinnost výše popsaných iniciativ a podporu bydlení v dalších místech, kde firma sídlí.

Zdroj: Facebook

Facebook v letošním druhém čtvrtletí vytvořil čistý zisk 2,62 miliardy dolarů (60 miliard Kč). Meziročně je to propad asi o polovinu.

Alphabet, což je mateřská společnost internetové firmy Google, věnoval v červnu na bytové účely v Kalifornii přes miliardu dolarů. Americký softwarový gigant Microsoft pak v lednu uvedl, že ve své centrále v Seattlu investuje do bydlení půl miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy