Internet věcí míří i mezi včelaře. Dostanou inteligentní úly, mohou je sledovat na dálku

Kateřina Šefrová Kateřina Šefrová
11. 5. 2017 12:47
IBM, T-Mobile a vědci z Provozně ekonomické fakulty ČZU vymysleli způsob, jak monitorovat včely na dálku. Začínajícím včelařům mimo jiné říká, jaká je teplota v úlu a kdy mají vytočit med.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Dosud byl internet věcí spojován hlavně s chytrými parkovišti nebo přechody pro chodce. Moderní technologie však pomáhají už i včelařům. Vědci z České zemědělské univerzity společně s odborníky ze společností IBM a T-Mobile vymysleli způsob, jak monitorovat včely na dálku. Různá čidla nebo váhy by měly včelaře informovat, jaká je teplota v úlu nebo kdy je možné vytočit med.

Univerzita nyní spouští internetový portál, kde se včelaři mohou registrovat a zapojit do projektu na internetové adrese vcelstva.czu.cz. "Včelař již nemusí rušit často včely a podstatné informace o jejich chování může promyslet doma," vysvětluje Ondřej Kožina, manažer inovací ve společnosti T-Mobile.

"Zatím jsme na začátku. Podle mého odhadu to bude trat ještě tak rok, než dokážeme zcela vyhodnotit data a předpovídat chování včel," říká Roman Kvasnička, proděkan pro vnější vztahy na Provozně ekonomické fakulty na České zemědělské univerzitě.

Portál by měl hlavně sloužit začínajícím včelařům. Podle Davida Ence, ředitele technické divize IBM, by vyvíjená technologie měla sloužit jako rádce. "Aby včelař například věděl, kdy dojde k rojení," upřesňuje Enc.

Zatímco IBM v projektu analyzuje data, T-Mobile se stará o síť a zemědělská univerzita mezi sebou propojuje včelaře, zemědělce a veřejnost.

Mobilní operátor se rozhodl zkoumat chování včel před dvěma lety. Tehdy v jeho soutěži pro začínající podnikatele T-Mobile Rozjezdy vyhrály v Ústeckém kraji dvě včelařky. "Mluvili jsme společně o tom, co by jim pomohlo," dodává Kožina.

Obliba včelařství je v Česku výjimečná. "Před námi jsou v Evropě už pouze Řecko, Maďarsko a Slovinsko. Personálně je chov včel zajištěn v rámci naší země nadprůměrně," vysvětluje akademik Antonín Přidal z Mendelovy univerzity v Brně, jejíž součástí je i Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství.

Většina chovatelů v České republice má přibližně do třiceti úlů. Skutečných "velkovčelařů" a těch, kteří se snaží uživit v oboru, je jen pár a jejich zboží se do běžných obchodních sítí většinou vůbec nedostane.

 

Právě se děje

Další zprávy