Nová SIM karta bude přímo součástí přístroje. T-Mobile vyzkouší typ, který lze programovat na dálku

ČTK ČTK
18. 12. 2016 13:12
Nástup eSIM je úzce spjatý zejména s rozvojem takzvaného internetu věcí. Vestavěná SIM karta je nedílnou součástí přístroje. Obsahuje informace o profilu uživatele v síti a lze ji programovat na dálku.
Foto: Reuters

Praha - Mobilní operátor T-Mobile začne v prvním čtvrtletí příštího roku testovat standard takzvané vestavěné SIM karty. Během příštího roku očekává i uvedení prvních přístrojů s podporou této technologie na trh a komerční spuštění služby.

Vestavěná SIM karta má podobu speciálního čipu a je nedílnou součástí přístroje. Obsahuje informace o profilu uživatele v síti a lze ji programovat na dálku, což je hlavní rozdíl proti klasické SIM. Stačí například naskenovat nebo opsat ID kód produktu a ihned poté se aktivuje a propojí s dalšími připojenými produkty zákazníka.

Celosvětová asociace mobilních operátorů GSMA zveřejnila celosvětový standard takzvané vestavěné SIM karty eSIM letos na konci listopadu. Na jeho vzniku se několik let podílela i mateřská firma T-Mobilu Deutsche Telekom.

"První eSIM telefon jsme zákazníkům chtěli nabídnout již letos, k dokončení standardu však bohužel došlo téměř o rok později, než se očekávalo," uvedl manažer inovací Jan Fišer, který má v T-Mobile projekt eSIM na starosti.

Nástup eSIM je úzce spjatý zejména s rozvojem takzvaného internetu věcí (IoT). Umožní snadnou aktivaci, správu a často hromadné ovládání IoT zařízení, ať už jde o chytré hodinky, fitness trackery, měřicí čidla nebo chytré automobily.

 

Právě se děje

Další zprávy