Lesy ČR dostaly pokutu půl milionu. Nedostatečně bojovaly s kůrovcem

ČTK ČTK
6. 9. 2019 13:00
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dostal od jihočeského inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu půl milionu korun za nedostatečnou asanaci dříví napadeného kůrovcem. Podnik se proti pokutě odvolal k ministerstvu životního prostředí, které jeho odvolání zamítlo. Pokuta 15. srpna nabyla právní moci. Informovala mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová. Lesy ČR se sankcí nesouhlasí a chtějí se obrátit na soud.
Foto: Jakub Plíhal

Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová uvedla, že proti pokutě se bude podnik bránit správní žalobou. "Lesy ČR s rozhodnutím ČIŽP a potažmo ani s rozhodnutím ministerstva životního prostředí zásadně nesouhlasí," uvedla mluvčí.

Podle ČIŽP státní lesy neudělaly v lesích u Chabičovic na Českokrumlovsku v srpnu a září roku 2018 včas dostatečnou asanaci 421 metrů krychlových dříví napadeného kůrovci.

"Tím umožnily dokončení vývoje nové generace brouků na napadených stromech, jejich vylétnutí a další rozšíření do okolních lesních porostů," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček.

Kůrovci pak podle něj napadli další stromy, po jejichž pokácení vznikly nové holiny. Inspekce poukázala na to, že lesy prořídly, snížila se mechanické stabilita a tím vzniklo i větší ohrožení dalšími biotickými a abiotickými činiteli, jako jsou kůrovci, vítr, mokrý sníh či námraza.

Ředitel ČIŽP Erik Geuss již dřív uvedl, že inspekce letos v jižních Čechách víc kontroluje, zda vlastníci lesů brání šíření kůrovce a jestli lesníci při zpracování dřeva nepoškozují půdu.

Loni ČIŽP udělila Lesům ČR v souvislosti s nedostatečnými opatřeními proti kůrovci pokutu 3,5 milionu korun. Postih souvisel s kontrolami na Bruntálsku, Jesenicku či v okolí Rožnova pod Radhoštěm.

Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi a likvidaci současné mimořádné kůrovcové kalamity označují za svoji prioritu. V letošním prvním pololetí podnik zvýšil těžbu kůrovcového dřeva meziročně o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových.

 

Právě se děje

Další zprávy