Inflace je nejnižší od počátku roku, spočítali statistici

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 9. 6. 2016 9:49
Spotřebitelské ceny v Česku v květnu meziročně stouply o 0,1 procenta, zpomalily tak růst z 0,6 procenta v dubnu. Dolů je táhlo zlevnění plynu, potravin a alkoholu. Zdražovalo se především u čerpacích stanic.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Spotřebitelské ceny v Česku v květnu meziročně stouply o 0,1 procenta, zpomalily tak růst z 0,6 procenta v dubnu. Květnová inflace byla nejnižší od počátku letoška. Na svém webu to dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Analytici očekávali méně výrazný pokles v průměru na 0,4 procenta.

Zpomalení růstu spotřebitelských cen bylo podle ČSÚ dáno hlavně menším meziročním zdražením u lihovin a piva než v dubnu a také meziročním zlevněním zemního plynu.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny v květnu klesly o 0,2 procenta po růstu o 0,6 procenta v dubnu.

"Za návratem inflace k nízkým hodnotám stojí jednak výrazné snížení cen zemního plynu, ale korigoval i dubnový růst cen alkoholických nápojů a oblečení," potvrzuje ekonom Investment Banking Viktor Zeisel. "Centrální bankéři jistě z dnešních čísel radost nemají, i když jejich odhad s takto vysokou inflací počítal," dodává ekonom.

Ekonom Generali Investments Radomír Jáč nepředpokládá, že by měla nízká květnová inflace výrazně změnit uvažování bankovní rady. "Ze strany ČNB nečekám ani posun úrovně závazku pro kurz koruny, ani posun v úvahách ohledně zavedení negativních úrokových sazeb," doplňuje Jáč.

Centrální banka tak podle něj bude držet kurz koruny nad úrovní 27 korun za euro ještě v příštím roce.

Proti loňskému květnu ceny zboží úhrnem klesly o 0,8 procenta, zatímco ceny služeb vzrostly o 1,5 procenta. Ve srovnání s dubnem se ceny zboží úhrnem snížily o 0,4 procenta, služby naopak zdražily o 0,2 procenta.

"Vzhledem k tomu, že se ekonomice daří, růst mezd zrychluje a pokračuje růst cen ropy, by se inflace měla začít v červenci zvyšovat a začátkem příštího roku by mohla dosáhnout na tempo dvou procent," předpovídá analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

 

Právě se děje

Další zprávy