Firma roku míří do vesmíru. Nejlepší živnostník boduje s dřevěnou hračkou v Evropě

Kateřina Šefrová Kateřina Šefrová
6. 12. 2017 21:00
Dvanácté kolo celostátní soutěže Vodafone Firma roku 2017 a Česká spořitelna Živnostník roku 2017 zná své vítěze.
Viktor Hrdina s manželkou - výrobce hraček Utukutu
Viktor Hrdina s manželkou - výrobce hraček Utukutu | Foto: Libor Fojtík

Praha - Nejlepší společností v soutěži Vodafone Firma roku 2017, kterou vyhlásily Hospodářské noviny, se stala Frentech Aerospace - brněnský výrobce součástek do letadel Airbus, Boeing nebo vesmírných raketoplánů. Titul živnostník roku si pak odnesl výrobce hraček Viktor Hrdina z Prahy.

Do dvanáctého ročníku se přihlásilo dohromady přes 6500 firem a živnostníků z celého Česka. Odborná porota v každém kraji vybrala ty nejlepší a poslala je tím do celostátního kola.

Ocenění Vodafone Odpovědná firma roku si z pražského Žofína odnesl výrobce letecké techniky První brněnská strojírna Velká Bíteš.

Přistály na Marsu, poletí k Jupiteru

V soutěži firem se letos dostaly do popředí společnosti zaměřené na unikátní technologickou produkci a vývoj. Vítězná Frentech Aerospace má své výrobky dokonce i mimo Zemi.

"Obrovským úspěchem pro nás je, že naše moduly přistály na Marsu a že naše subsystémy poletí k Jupiteru," popisuje ředitel společnosti Pavel Sobotka. Firma vznikla na začátku 90. let. Loni utržila téměř 230 milionů korun, zisk po zdanění přesáhl 43 milionů.

I druhé místo obsadila technologická firma. Společnost Era z Pardubicka dodává letištím a armádám systémy pro řízení letového provozu a sledování objektů ve vzduchu. "Staráme se o to, abyste se v pořádku vrátili z dovolené," přibližuje generální ředitel Viktor Sotona. Firmy s technologickou výrobou bodovaly i v jiných krajích - třeba na Ústecku nebo Zlínsku.

Třetí místo v celostátním kole získala textilka. Táborská firma Unuodesign prodává látkové pleny, dětské oblečení nebo látky. "Moje firma vznikla na podhoubí nešťastného manželství. Začínala jsem úplně od nuly bez finančních prostředků a se čtyřmi dětmi, což způsobilo, že jsem byla nezaměstnatelná," popisuje Petra Plemlová, původně učitelka v mateřské škole, proč se rozhodla z koníčka udělat doma v obývacím pokoji plnohodnotné podnikání.

Za čtyři roky se jí nakonec podařilo vybudovat firmu Unuodesign o více než čtyřiceti zaměstnancích. Letos čeká obrat až 50 milionů korun. Kromě samotné výroby a prodeje vytváří Unuodesign také videonávody na šití nebo ženám radí, jak pracovat s látkami.

Mezi stovkami přihlášených společností byl i letos vidět silný fenomén rodinných firem. Porotu zaujaly nejenom díky úspěšnému byznysu, ale také zapojením rodin do podnikání.

Například rodina Poštulkova vyrábí na Olomoucku slané dorty, šátečky nebo kremrole z listového těsta a tvarůžkové náplně, v Praze poté manželé Bílkovi vedou fyzioterapii a při léčbě používají virtuální realitu.

Tradiční výroba a řemesla

Mezi živnostníky si postup do celostátního finále vybojovali ti, kteří se věnují tradiční výrobě a oživují řemesla.

Vítězství si letos odnáší hračkář Viktor Hrdina z Prahy. "Naše dcera byla zaměřená na malování a zpívání a nechtěla se tolik hýbat. Žena pro ni proto hledala nějaký pohybový prvek, takže jsme vymysleli ohnuté houpací prkno, s kterým si pak začal hrát i náš syn," vypráví Viktor Hrdina.

První dřevěnou hračku si Hrdinovi nechali vyrobit před třemi lety u kamarádů truhlářů. Nyní už výrobky pod značkou Utukutu nabízejí na svém e‑shopu zákazníkům z Česka, ale i z celé Evropy.

Zatímco hračkář Hrdina si výrobky nechává vyrábět na zakázku u truhlářů, "stříbrný živnostník roku" vše dělá sám. Řemeslníka Josefa Fryzelku z Vlachovic na Zlínsku od kdysi rozšířeného řemesla známí odrazovali - bednáři už prý v éře plastových a nerezových nádob nejsou potřeba. On se ale nedal a po revoluci si založil živnost, aby pokračoval v odkazu svého otce a dědečka. "Je vidět, že na Valašsku řemeslo nevymírá," hodnotí Fryzelka.

Společně se dvěma syny vyrobí ročně přibližně osm desítek velkých dubových sudů pro vinaře. "Zdá se to málo, ale každý vyjde zhruba na 20 tisíc korun, takže jde o dobrý byznys," podotýká řemeslník. Vedle sudů jdou prý na odbyt také dřevěné vany na koupání, které poptávají lázně Luhačovice či Jeseník.

Řemeslu se věnuje i "bronzová živnostnice roku". Věra Vávrová z Vimperku už 27 let v rodinném domě šije pánské košile i oblečení pro zaměstnance velkých firem. Po revoluci začala sama, dnes zaměstnává 18 švadlen. Pod značkou Vavi denně vyrobí okolo 120 košil.

Loni se živnostníkem roku stal šperkař David Lomos ze Středočeského kraje. Mezi firmami uspěl výrobce elektronických desek Hokami z Libereckého kraje.

 

Právě se děje

Další zprávy