Nerovnost se zvrhla: 2153 miliardářů má víc peněz než 4,6 miliardy lidí dohromady

ČTK ČTK
26. 1. 2020 18:27
Dvacet dva nejbohatších mužů světa má větší majetek než všechny ženy v Africe dohromady. Vyplývá to ze zprávy o nerovnosti, kterou zveřejnila britská organizace Oxfam. Podle zprávy se nerovnost vymkla kontrole, neboť loni bylo 2153 světových miliardářů bohatších než 4,6 miliardy lidí dohromady. Podle jiného průzkumu se většina lidí domnívá, že kapitalismus přináší více škod než užitku.
Pátý nejbohatší muž planety Mark Zuckerberg
Pátý nejbohatší muž planety Mark Zuckerberg | Foto: Reuters

Jedno procento nejbohatších lidí na světě má dvakrát větší majetek než zbytek lidstva dohromady, uvádí Oxfam. Vyzývá proto vlády, aby se to pokusily změnit. Podle organizace totiž nedostatečně zdaňují bohaté a korporace a málo peněz dávají na veřejné služby.

Zpráva si také všímá genderových nerovností. Ženy a dívky se potýkají s nepoměrně větší zátěží ve formě péče o druhé a mají podle Oxfamu méně příležitostí k výdělku.

"Naše narušené ekonomiky plní kapsy miliardářů a velkých firem na úkor obyčejných mužů a žen," poznamenal generální ředitel indické pobočky Oxfamu Amitabh Behar. "Není divu, že se lidé začínají ptát, jestli mají miliardáři vůbec existovat," dodal.

Hodnota majetku tří nejbohatších lidí na světě se podle údajů agentury Bloomberg v uplynulých deseti letech vyšplhala na 231 miliard dolarů (5,2 bilionu Kč). Nejvíce své jmění zvětšil pátý nejbohatší muž planety, šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg. Loni získal dalších šest miliard dolarů. Nejvyšší příčka patří řediteli internetové firmy Amazon Jeffu Bezosovi, který disponuje částkou 116 miliard dolarů.

Celkový majetek největších 20 miliardářů se od roku 2012 zdvojnásobil, a to z 672 miliard na 1,397 bilionu dolarů, uvádí Bloomberg. Jedinec, který by si od časů, kdy se stavěly v Egyptě pyramidy, každý den odložil stranou deset tisíc dolarů, by měl stále jen pětinu průměrného majetku pětice největších světových boháčů, píše Oxfam.

Výroční statistiky, které Oxfam používá, se opírají o zprávu Global Wealth švýcarské banky Credit Suisse. Sama nezisková organizace pak uvádí, že data nejsou příliš spolehlivá a že mohou rozdíly v bohatství dokonce zlehčovat.

Průzkum: Kapitalismus působí víc škod než užitku

Ve stejnou dobu vyšel také průzkum poradenské společnosti Edelman, ve kterém označilo 87 procent respondentů za pravdivé tvrzení, že "elity bohatnou, zatímco obyčejní lidé mají potíže platit své účty".

Výzkum se opírá o více než 34 tisíc respondentů v téměř třech desítkách zemí. Výsledky také ukázaly, že se většina lidí domnívá, že kapitalismus ve své současné podobě přináší více škod než užitku. S prohlášením, že "kapitalismus, jak dnes existuje, působí ve světě více škod než užitku", souhlasilo 56 procent respondentů. 

Největší nedůvěra vůči kapitalismu podle průzkumu panuje v Thajsku a Indii, kde s tvrzením, že kapitalismus přináší více škod než užitku, souhlasí zhruba tři čtvrtiny obyvatel. Nedaleko za nimi se nachází Francie, kde toto tvrzení považuje za pravdivé 69 procent obyvatel.

Největší důvěra v kapitalismus naopak podle průzkumu vládne v Japonsku, kde s tvrzením o převažující škodlivosti tohoto systému souhlasilo pouze 35 procent respondentů. Většina respondentů s tímto tvrzením nesouhlasila také například ve Spojených státech, Austrálii či Jižní Koreji. Českou republiku průzkum společnosti Edelman nezahrnoval.

Video: Obyčejní lidé ztrácí víru ve stát, mysleli jsme, že kapitalismus nebude bolet, říká Vaněk

Byli jsme naivní, všichni si mysleli, že to přijde samo, spousta lidí necítí podporu od státu a jsou mrzutí, říká historik Miroslav Vaněk. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy