Dražší peníze jsou tu. ČNB zvýšila sazby, obává se rychlého růstu cen

Jiří Hovorka Janis Aliapulios ČTK Jiří Hovorka, Janis Aliapulios, ČTK
Aktualizováno 2. 11. 2017 16:59
Bankovní rada ČNB letos podruhé zvýšila úrokové sazby. To se odrazí i na výši sazeb na mezibankovním trhu, od kterých se odvíjí ceny úvěrů. ČNB tak reaguje na rychlý růst tuzemské ekonomiky spojený s přehříváním trhu práce a nemovitostí a růst spotřebitelských cen.
Guvernér ČNB vysvětluje zvyšování sazeb. | Video: Zdeněk Bašus

Praha - Doba nulových úroků v Česku definitivně skončila. Bankovní rada České národní banky potvrdila očekávání ekonomů a na svém zasedání přistoupila letos již k druhému zvýšení úrokových sazeb. Klíčová, takzvaná dvoutýdenní repo sazba vzrostla o čtvrt procentního bodu na 0,5 procenta. Rozhodnutí bylo jednomyslné, pro hlasovalo všech sedm členů bankovní rady

ČNB tak reaguje na rychlý růst tuzemské ekonomiky spojený s přehříváním trhu práce a nemovitostí a růst spotřebitelských cen pohybující se nad dvouprocentním inflačním cílem. V týdnech před zasedáním se dokonce spekulovalo, že ČNB zareaguje na hospodářský vývoj zvýšením základní sazby o půl procentního bodu.

I to se na dnešním zasedání řešilo. "Mluvilo se i o tom, jestli ta situace není nazrálá pro dramatičtější zvýšení sazeb," řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Bankovní rada ale nakonec dospěla k jednoznačnému k závěru, že tentokrát sazby zvýší o obvyklou jednu čtvrtinu procentního bodu.

Úrokové sazby bankovní rada zvýšila již na počátku srpna, a to poprvé od února 2008. Základní sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. V září rada nechala sazby beze změny.

Banku k zvyšování sazeb v letošním roce vedou obavy z růstu cen. V září vzrostla míra inflace oproti stejnému měsíci loni o 2,7 procenta, což je nejrychlejší tempo od začátku roku. ČNB usiluje o to, aby se míra inflace pohybovala v pásmu mezi jedním a třemi procenty.

Utahování měnové politiky se odrazí i na tržních sazbách na mezibankovním trhu, které následně ovlivňují ceny úvěrů. Dá se tak například čekat růst úrokových sazeb u hypoték.

"Jedním z důvodů ČNB pro zvedání sazeb je snaha utlumit překotný růst cen nemovitostí. Spotřebitelé by zvedání sazeb měli pocítit na růstu sazeb u hypotečních úvěrů, a to jak nových, tak při refinancování. Konkurence bank může způsobit, že hypoteční sazby porostou o něco pomaleji než sazby ČNB," říká Martin Vlček, analytik společnosti BH Securities.

Naopak u spoření zatím růst úroků čekat nelze, protože stále platí, že banky mají k dispozici přebytek peněz, a nemají tedy potřebu lákat nové vklady.

Růst sazeb lze čekat i v dalších měsících. "Podle naší prognózy bude bankovní rada se zvyšováním sazeb pokračovat i v příštím roce, a to hned dvakrát už v první polovině roku. Dvoutýdenní repo sazba se tak dostane ke konci června na úroveň jednoho procenta," říká například František Táborský, analytik Raiffeisenbank.

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela dnešním krokem ČNB signalizuje, že české ekonomice se daří a že se jí bude dařit i v budoucnu. "Očekáváme, že příští rok ČNB zvýší sazby o čtvrt procentního bodu na každém ze svých čtyř hlavních zasedání. Dokonce by se mohlo stát, že ke zvýšení sazeb dojde ještě letos na prosincovém zasedání," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy