Bubny i Výstaviště v novém. Podívejte se na další vizualizace rychlodráhy na Ruzyni

Bubny i Výstaviště v novém. Podívejte se na další vizualizace rychlodráhy na Ruzyni
"Spolu s kladenským úsekem jde o faktický začátek celé stavby a především začátek proměny celých Holešovic. Staré nádraží dlouho rozdělovalo Holešovice na dvě nesourodé části, zatímco nová železnice bude naopak obě části přirozeně spojovat," řekl šéf Správy železnic.
Nejvýraznějším prvkem modernizace úseku bude nová stanice Praha Bubny, která vznikne za Negrelliho viaduktem a bude propojena podzemním vestibulem se stanicí metra C Vltavská. Architektonické ztvárnění nádraží se třemi nástupišti a čtyřmi kolejemi má na starosti studio Jakub Cigler Architekti. Nádraží by se podle starosty Prahy 7 Jana Čižinského mělo stát spolu s budovou pražské filharmonie přirozeným centrem nové čtvrti a zároveň i hlavním bodem její dopravní obslužnosti.
V rámci modernizace úseku navíc vznikne na okraji parku Stromovka železniční zastávka Praha-Výstaviště, která podle Čižinského výrazně uleví dopravě při hromadných akcích na pražském Výstavišti, případně na Letné. Dále přes železnici by měla propojovat Stromovku s Letnou nová lávka. Trať povede z větší části po nové estakádě, která umožní scelení Holešovic do jednoho funkčního území a dále zrušení železničního přejezdu v Bubenské ulici a zvýšení mostní konstrukce v ulici Dukelských hrdinů.
Další částí připravované trati do Kladna a k letišti, která vstoupila do nové fáze, je modernizace Masarykova nádraží. Správa železnic získala pravomocné územní rozhodnutí. Stavba by měla začít v roce 2023.
Foto: Správa železnic
Ekonomika Ekonomika
15. 11. 2021 13:46
Příprava železniční trati z centra Prahy k ruzyňskému letišti se v pondělí posunula. Správa železnic vypsala tendr za 3,8 miliardy korun na modernizaci trati z Bubnů na Výstaviště včetně nádraží, což by mělo být součástí i velké přeměny pražských Holešovic. Zároveň získala územní rozhodnutí na kompletní rekonstrukci Masarykova nádraží v centru metropole.
 

Právě se děje

Další zprávy