V Německu skončila stávka strojvedoucích, plné obnovení provozu bude od pátku

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 11. 2023 19:17
V Německu skončila stávka strojvedoucích, plné obnovení provozu bude od pátku

 V Německu ve čtvrtek večer po dvaceti hodinách skončila výstražná stávka strojvedoucích za vyšší mzdy. Železniční společnost Deutsche Bahn (DB) začala postupně provoz obnovovat, s přechodem na běžný jízdní řád ale počítá až od pátku. Stávka ochromila železniční provoz nejen v Německu, ale narušila také linky do zahraničí. Přerušeno bylo mimo jiné přímé spojení Prahy s Berlínem a Chebu s Norimberkem. Odbory německých strojvedoucích (GDL) nevyloučily vyhlášení další stávky.

"Je nezbytné, aby dálková a z části i regionální vlaková doprava i po 18:00 jezdila podle nouzového jízdního řádu. Jen tak je možné od pátečního rána zajistit hladký provoz," uvedly německé dráhy k tomu, že i po skončení stávky musejí cestující počítat se zrušenými spoji a se zpožděními. Společnost DB rovněž vyzvala veřejnost, aby si dostupnost spojení ověřovala i nyní, po ukončení protestu strojvedoucích.

Kvůli stávce, která začala ve středu ve 22:00 a skončila dnes v 18:00, nevyjelo zhruba 80 procent rychlovlaků ICE a rychlíků InterCity. Podobná byla situace i v regionální železniční dopravě. Pro některé spoje dráhy zajistily náhradní autobusovou dopravu.

Stávka tvrdě dolehla také na nákladní železniční dopravu. Podle DB se to týkalo několika stovek nákladních vlaků. Dráhy předpokládají, že potrvá několik dní, než se nákladní doprava opět plně rozjede.

 

Právě se děje

Další zprávy