V hromadné dopravě chybí přes 500 řidičů, problém je i vysoký věk pracovníků

ČTK ČTK
9. 6. 2022 12:27
V hromadné dopravě chybí přes 500 řidičů, problém je i vysoký věk pracovníků

Městskou hromadnou dopravu v Česku dlouhodobě trápí nedostatek řidičů, podle dopravců jich v zemi chybí přes 500. V současné době, kdy se dopravní podniky vrací po skončení covidových omezení k původním jízdním řádům, to podle nich vede k problémům při zajišťování dopravy. Ve čtvrtek o tom informovalo Sdružení dopravních podniků ČR. Profesionální řidiči chybí také u nákladních dopravců, ti jich postrádají tisíce. V tuzemských podnicích MHD pracuje zhruba 10 tisíc šoférů.

S nedostatkem řidičů se dopravní podniky potýkají dlouhodobě. "Jednou z hlavních příčin nedostatku řidičů je jejich vysoký průměrný věk, který se pohybuje mezi 47 a 50 lety. Poměrně hodně řidičů nám tedy odchází do starobního důchodu nebo odejdou předčasně z důvodu zdravotní nezpůsobilosti," uvedl předseda sdružení Tomáš Pelikán.

V současné době se po ukončení protikoronavirových opatření, která částečně omezila i dopravu, podle něj problémy ještě prohlubují. "V době, kdy platila různá omezení, se naše dopravní výkony snížily a někteří šoféři odešli do jiných odvětví. V regionech, kde je například průmyslová výroba, se dopravci doslova přetahují o zaměstnance s velkými výrobními závody," řekl Pelikán.

Některé dopravní podniky tak hlásí ve svých řadách podstav řidičů. Část z nich se podle sdružení navíc potýká s vysokou nemocností řidičů, kteří jsou v dlouhodobé pracovní neschopnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy