Stávka na německé železnici skončila, provoz se podle drah podařilo obnovit

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 8. 2021 16:31
Stávka na německé železnici skončila, provoz se podle drah podařilo obnovit

Stávka strojvedoucích německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) podle plánu skončila v pondělí v 02:00. Mluvčí DB Achim Stauss ve středu na berlínském hlavním nádraží řekl, že se podařilo obnovit provoz podle běžných jízdních řádů. Protest zahájili v sobotu odpoledne strojvedoucí nákladních vlaků, v pondělí nad ránem se k nim přidali jejich kolegové z osobní dopravy.

"Stovky pracovníků v centrálách, dílnách a také palubní servis v úterý a v noci pracovaly na tom, aby mohlo být asi 860 dálkových vlaků a zhruba 21 000 regionálních vlaků a vlaků městské železnice S-Bahn opět vypraveno v normálním provozu," uvedly v pondělí ráno dráhy. Stauss následně na tiskové konferenci řekl, že vlaky jezdí podle jízdních řádů.

"Nádraží se plní, vlaky se plní," řekl Stauss. Dodal, že druhá stávka strojvedoucích v tomto měsíci byla další zátěží pro cestující. "I když jsme dokázali spolehlivě vypravovat vlaky podle mimořádného řádu," uvedl. Doplnil, že Odborový svaz strojvedoucích (GDL) uškodil všem, kdo vlakem jezdí za prací, do školy nebo na dovolenou.

Svaz GDL, který tento měsíc stávkoval už podruhé, chce dosáhnout ještě letos zvýšení mezd o 1,4 procenta a v nadcházejícím roce o dalších 1,8 procenta. Požaduje také jednorázový příspěvek 600 eur (zhruba 15.300 Kč) kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19. DB nabízejí vyšší mzdy od roku 2022, argumentují přitom hospodářskými dopady pandemie, o příspěvku ale chtějí jednat.

 

Právě se děje

Další zprávy