Největší australské aerolinky přejdou od Boeingu k Airbusu. Pro amerického výrobce je to rána

ČTK ČTK
16. 12. 2021 9:38
Největší australské aerolinky přejdou od Boeingu k Airbusu. Pro amerického výrobce je to rána

Největší australské aerolinky Qantas Airways při obměně své domácí flotily přejdou od amerického výrobce Boeing k evropskému výrobci Airbus. Letecká společnost ve čtvrtek informovala, že se zavázala k nákupu 20 letadel Airbus A321XLR a 20 strojů A220-300 s opcí na nákup dalších 94 letadel. Dohoda podléhá schválení představenstvem, které se očekává do konce června příštího roku. Hodnotu transakce aerolinky nezveřejnily. Na dálkové spoje bude Qantas dál odebírat letadla Boeing 787 Dreamliner.

Dodávky airbusů začnou v polovině roku 2023 a budou pokračovat následujících deset letech. Airbusy nahradí stárnoucí flotilu 75 letadel Boeing 737 a 20 letadel Boeing 717, uvedl Qantas. Firma dodala, že nová letadla také sníží jeho uhlíkovou stopu. Qantas provozuje letadla Boeing od roku 1959 a kdysi byl jedinou leteckou společností na světě, která měla ve flotile pouze dálková letadla Boeing 747.

Pro evropského výrobce letadel to znamená velké vítězství a pokračování úspěšného týdne. Letecká společnost Singapore Airlines se ve středu zavázala k nákupu sedmi letadel A350 a nyní se očekává, že airbusy na kratší vzdálenost objednají i nizozemské aerolinky KLM, které tak rovněž u tohoto typu letadel přejdou od Boeingu. Zpráva je naopak ranou pro letadlo 737 MAX, nejprodávanější model Boeingu. Narušuje silnou sérii jeho prodejů od konce loňského roku, kdy se stroj vrátil do provozu. 

 

Právě se děje

Další zprávy