Mapa: Kam se dá letět levně. Na nebi bude letos rušno, nízkonákladové linky přibývají

Michael Bouška Jiří Kropáček Jan Nevyhoštěný Michael Bouška, Jiří Kropáček, Jan Nevyhoštěný
Aktualizováno 6. 4. 2019 19:28
Pražské letiště nabídne nově přímé spojení do 162 destinací v 54 zemích světa. Do letního letového řádu tak přibude 14 nových míst, například Newark v USA. Zvýší se také počet dopravců a stoupne množství nízkonákladových linek. Do mnoha destinací se tak dostanete doslova za pár korun. Na jejich aktualizovaný přehled se můžete podívat v interaktivní grafice Aktuálně.cz. 

načítám grafiku

Na co si dát u nízkonákladovek pozor

Zavazadla

U nízkonákladových společností jsou zpravidla odbavená zavazadla zpoplatněná. Některé společnosti dokonce zpoplatnily i větší příruční zavazadla. Bez zaplacení poplatku tak může cestující například u Ryanairu vzít s sebou jen malý batoh.

Odbavení

Většina levných aerolinek zpoplatňuje odbavení na letišti. Někdy je částka za odbavení i vyšší než samotná cena letenky. Díky aplikacím pro mobilní telefony ale není problém se odbavit při cestě na letiště. Na letišti pak stačí ukázat palubní vstupenku na displeji telefonu.

Rezervace místa

Letecké společnosti rády zpoplatňují výběr konkrétního místa. Někteří dopravci jako Ryanair dokonce záměrně rozsazují skupiny co nejdál od sebe, pokud si nezaplatí. Další poplatky jsou za prémiová místa, kde je více prostoru, například u nouzových východů.

Občerstvení

Občerstvení v ceně letenky se na letech po Evropě stává raritou. Bezplatné občerstvení zrušili kromě nízkonákladových dopravců i ti standardní, například ČSA nebo British Airways.

Novinky z Letiště Praha

14 nových destinací v pravidelné přepravě (oproti stejnému období 2018)

LokaceSpolečnost
AmmánRyanair
AstanaSCAT Airlines
BillundRyanair
BournemouthRyanair
CasablankaAir Arabia Maroc
FlorencieVueling
MarrákešRyanair
Moskva/ŽukovskijUral Airlines
New York/NewarkUnited Airlines
Paříž/BeauvaisRyanair
PescaraRyanair
Stockholm/SkavstaRyanair
ŠardžáAir Arabia
ZadarRyanair

Dálkové linky - 16 přímých spojení

LokaceSpolečnost
AstanaSCAT Airlines
Čcheng-tuSichuan Airlines
DauháQatar Airways
DubajEmirates, Flydubai, SmartWings
FiladelfieAmerican Airlines
MontrealAir Transat
New YorkDelta Air Lines
New York/NewarkUnited Airlines
NovosibirskS7 Airlines
PekingHainan Airlines
RijádCzech Airlines
SoulCzech Airlines, Korean Air
Si-anChina Eastern Airlines
ŠanghajChina Eastern Airlines
ŠárdžáAir Arabia
TorontoAir Canada Rouge

Fotografie: Shutterstock | Archiv aerolinek

  • Do Prahy bude v létě létat celkem 69 dopravců, z toho čtyři noví. "Jde o potvrzení, že se nám dlouhodobě daří motivovat stále větší množství leteckých společnosti k otevírání nových linek z Prahy, což v konečném důsledku znamená širší nabídku leteckých spojení pro cestující," uvedl šéf pražského letiště Václav Řehoř. Novými dopravci v Praze jsou Air Arabia, SCAT Airlines, SunExpress a United Airlines.
  • Letní letový řád, který platí od 31. března, nabídce 16 dálkových destinací, což je nejvíce v novodobé historie pražského letiště. Novinkami mezi nimi bude letiště Newark poblíž New Yorku nebo kazašský Nur-Sultan (dříve Astana). K novým destinacím v nabídce letiště patří například také Casablanka, Florencie nebo Billund.
  • Z tradičních dovolenkových míst, kam čeští turisté dosud jezdí převážně autem, přibude Pescara nebo Zadar.
  • V rámci letního letového řádu se bude nově létat také do Ammánu, Marrákeše, Šardžá, na pařížské Beauvais a moskevské letiště Žukovskij. Do těchto míst se ovšem z Prahy létalo už v zimě.
  • Nejvíce linek z Prahy bude během letošní letní sezony směřovat do Itálie, a to do 17 destinací. Následuje Velká Británie se 16 destinacemi a Španělsko s Řeckem shodně po 12 destinacích.
  • Pražské Letiště Václava Havla v loňském roce odbavilo rekordních 16,8 milionu cestujících, což je meziročně o devět procent více. Zvýšil se i počet vzletů a přistání, který vzrostl téměř o pět procent na 155 530 pohybů.
 

Právě se děje

Další zprávy