Aerolinie mění v pandemii starší osobní letadla na nákladní. Věří v růst poptávky

ČTK ČTK
14. 12. 2020 11:45
Pandemie covidu-19 zvýšila zájem o přeměnu starších osobních letadel na letadla nákladní. Letecké společnosti a pronajímatelé letadel tak sázejí na rozmach internetového obchodu a využívají poklesu cen starších letadel, uvedla agentura Reuters.
Boeing 787-8 Dreamliner letecké společnosti Air Canada
Boeing 787-8 Dreamliner letecké společnosti Air Canada | Foto: Reuters

Analytická společnost Cirium předpokládá, že počet přestaveb osobních letadel na letadla nákladní v příštím roce stoupne o 36 procent na 90 strojů a v roce 2022 bude činit 109 strojů.

Letecká společnost Air Canada například plánuje přeměnu několika svých osobních letadel Boeing 767. Pronajímatel letadel CDB Aviation si objednal přestavbu dvou letounů Airbus SE A330.

Firmy sázejí na to, že nákladní letecká doprava zůstane i v příštích letech silná díky přesunu zákazníků k nákupům prostřednictvím internetu, který urychlila pandemie covidu-19. Ta zároveň vedla k prudkému poklesu osobní letecké přepravy.

"V roce 2020 jsme zaznamenali rekordně vysoké využití nákladních letadel," uvedl šéf společnosti CDB Aviation Patrick Hannigan. "Pandemie urychlila dlouhodobý strukturální přechod k vyšší poptávce u internetového obchodu," dodal.

Analytici nicméně upozorňují, že trh s nákladní leteckou dopravou je obvykle kolísavý, takže nedostatek přepravních kapacit se může rychle změnit v jejich nadbytek.

Video: Letadlo vrazilo do nástupního tunelu. Mohlo to dopadnout daleko hůř, napsal pasažér

Dvoumotorový turbovrtulový dopravní letoun ATR42 z dosud neznámých příčin najel levým křídlem do jednoho z letištních doků. | Video: Asociated Press
 

Právě se děje

Další zprávy