Milionářů rychle přibývá. Podívejte se, kde se jim daří a které země naopak chudnou

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 26. 10. 2019 20:43
Dolarových milionářů - tedy lidí se jměním alespoň 23 milionů korun - ve světě stále přibývá. Celkem jich je už skoro 47 milionů. Tito lidé dohromady ovládají majetek za více než 158 bilionů dolarů - tedy celých 44 procent veškerého světového bohatství. Ukazují to data Global Wealth Report 2019 švýcarské banky Credit Suisse. Podívejte se, kde je těchto boháčů nejvíce a jak se jejich počty mění.
Foto: Shutterstock

Česko (- 360 dolarových milionářů)

  • Počet obyvatel: 10,65 milionu
  • Počet dolarových milionářů (2018): 27 700
  • Meziroční změna: - 360

Zpráva švýcarské banky Credit Suisse sice Česko řeší jen velmi okrajově, detailnější je ale studie o světovém bohatství společnosti Capgemini. Podle ní počet dolarových milionářů v tuzemsku loni i přes pokračující růst ekonomiky klesl - a to o 1,3 procenta na 27 700 lidí.

Jejich počet se tak snížil více než v případě evropského (-0,5 procenta) i celosvětového průměru (-0,3 procenta).

Největší negativní vliv na populaci dolarových milionářů měl podle agentury ČTK pokles tržní hodnoty českých firem (o devět procent proti roku 2017) a pokles národních úspor z 27,2 na 26,4 procenta HDP. Hlavními silami snižujícími tržní kapitalizaci jsou přitom přetrvávající nejistota z brexitu, zpomalení výkonu globálních ekonomik a zvyšující se úrokové sazby v USA. Po raketovém růstu v roce 2017, kdy tržní kapitalizace vzrostla o 30 procent, může jít o návrat trhu do normálu.

Podle letošní studie Allianz Global Wealth Report, která analyzuje úspory a dluhy jednotlivých států, ovšem vzrostlo bohatství českých domácností - a to o 4,4 procenta.

Češi tak podle ní zůstávají nejbohatší ze zemí bývalého východního bloku - jsou v průměru dvaapůlkrát bohatší než Slováci.

 

Právě se děje

Další zprávy