Digitalizace stavebního řízení vykazuje zásadní nedostatky, upozorňuje sdružení

ČTK ČTK
24. 7. 2024 13:49
Digitalizace stavebního řízení vykazuje zásadní nedostatky, upozorňuje sdružení

Systém digitalizace stavebního řízení vykazuje zásadní nedostatky, které výrazně komplikují práci stavebních úřadů napříč Českou republikou. Není například plně propojen s ekonomickými systémy a spisovými službami. Zároveň jsou části Informačního systému stavebního řízení (ISSŘ) také právně problematické a mohou být v rozporu s pravidly GDPR. Uvedlo to Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů (STMOÚ) ve vyjádření zveřejněném na webových stránkách. To na problematiku spojenou s digitalizací stavebního řízení upozorňuje dlouhodobě, nyní opětovně vyzvalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) k odstranění chyb a zavedení funkčního systému.

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) již dříve řekl, že systém je propustný a požadavky v něm se dají odbavovat. MMR je podle něj v denním kontaktu s úřady tak, aby zejména ty velké, například v Praze či Ostravě, měly práci zjednodušenou.

Podle sdružení však kromě nedostatku klíčových funkcionalit a právních problémů vykazuje systém i praktické nedostatky. Například vyhledávání je omezené a dokumenty se řadí podle znaků, nikoliv podle čísel. Údaje je nutné vyplňovat manuálně i po přihlášení pomocí identity občana. V systému se pak podle STMOÚ objevily kritické chyby při záměně finálních dokumentů. "Nejedná se však o celkový výčet nedostatků. Je odpovědností MMR, aby zajistil funkční systém," dodalo sdružení.

 

Právě se děje

Další zprávy