Devět z deseti reflexních pásek nevyhovuje předpisům, upozorňuje inspekce

ČTK ČTK
9. 11. 2018 13:19
Devět z deseti reflexních pásek, které letos zkontrolovala Česká obchodní inspekce, nesplnilo předpisy. Pásky nejčastěji nevyhověly požadavkům na fotometrické parametry a neměly povinné označení CE.
Reflexní pásek.
Reflexní pásek. | Foto: ČOI

Inspektoři zkontrolovali 37 druhů reflexních pásek a nedostatky zjistili u 33 z nich. Inspekce distributorům uložila 27 pokut ve výši 317 tisíc korun. Inspektoři se při kontrolním nákupu zajímali o takové reflexní pásky, které mají spotřebitele chránit při pohybu za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením.

Česká obchodní inspekce (ČOI) na základě výsledků doporučila spotřebitelům, kteří používají reflexní pásky za snížené viditelnosti, aby si pořídili pásky opatřené potřebnými údaji, jako je označení CE a identifikační údaje o výrobci a výrobku.

Z kontrol vyplynulo, že výrobky splňující tyto zákonné povinnosti zároveň měly v pořádku i reflexní vlastnosti. Označení CE představuje prohlášení, že výrobek vyhovuje všem příslušným předpisům a podstoupil všechny náležité postupy posouzení.

 

Právě se děje

Další zprávy