Daňové úniky? Firmám to ztížíme, plánuje Evropská komise

ČTK ČTK
25. 11. 2013 14:14
Podle návrhu by firmy nemohly například zneužívat rozdílů mezi zeměmi unie.
Foto: Reuters

Brusel - Ztížit firmám v EU možnosti uměle si snižovat daně či se jejich placení vůbec vyhýbat chce Evropská komise. Podle návrhu, který v pondělí představil za daně odpovědný eurokomisař Algirdas Šemeta, by firmy nadále nemohly například zneužívat rozdílů mezi zeměmi unie v přístupu ke zdaňování přesunů peněz.

"Přizpůsobujeme legislativu tržní realitě a uzavíráme možnosti agresivního plánovaní daní," řekl Šemeta novinářům, když návrh představoval.

Je však otázkou, jak s materiálem, který počítá se zavedením pravidel bránících zneužívání systému, naloží samotné členské země. Pravidla mají být zaměřena na jednání, které sice je v souladu s literou zákona, ale jde proti jeho duchu, a způsobí tak nespravedlivou daňovou výhodu.

"Dnešní návrh zajišťuje, že bude respektován duch i litera našeho zákona," sliboval novinářům eurokomisař.

Pohledy na zdanění firem se však v EU výrazně liší. Země jako Lucembursko či Irsko totiž lákají kapitál a potřebné zahraniční investory právě na nižší daně.

Letos na jaře však vyvolalo rozruch zjištění, jak nízké daně například v Británii platí velké korporace jako je Google, Amazon a Apple. Firma Apple byla například kritizována za to, že využívala ke snižování daní dceřiné firmy umístěné právě v Irsku.

Šemeta nyní zdůrazňoval, že efektivnější výběr daní od velkých firem si v průzkumech přálo 90 procent občanů EU a že norma zajistí spravedlivější příjmy národním rozpočtům, spravedlivou soutěž a spravedlivější zdanění napříč unií.

Evropské komisi vadí schémata, jako je umělé zakládání dceřiných firem či poboček v některých zemích s výhodnějším zdaněním, přes které si pak mateřské firmy přesouvají peníze, aby se vyhnuly danění jinde. V centru pozornosti se ocitly také plány firem využívající takzvané hybridní úvěry, které jsou v různých zemích definovány buď jako úvěr nebo jako majetkový podíl, a proto také různě zdaněny.

 

Právě se děje

Další zprávy