Drony na čundráky, očipované děti i vysavač. Projděte si nominace na čmuchala roku

Iva Špačková Iva Špačková
12. 2. 2019 11:59
Velký bratr nenápadně sílí. Lační například po informacích z hudebního festivalu, chce kontrolovat děti ve školách, útraty v bazarech či na svatbách anebo zálesáky. Podívejte se, které firmy, úřady či společnosti se utkají o cenu za největšího šmíráka roku 2018.

Kontrola chování pomocí záznamu

Nominovaný: Karlovarský kraj
Za co: Zadání zakázky na vybavení škol kamerami s analýzou obrazu

Na počátku tohoto roku vypsal Karlovarský kraj veřejnou zakázku na zabezpečení škol v kraji kamerovými systémy. Má jít o celkem 197 vnitřních i vnějších kamer. Jedním z požadavků kraje bylo i to, aby v sobě kamery měly zabudovaný software na inteligentní videoanalýzu. Co by podle dovysvětlení k této zadávací dokumentaci kamery vlastně měly umět? Třeba hlášení "podezřelého" chování.

Co to znamená? Například že někde postáváte, že se někde tvoří hloučky osob, někdo se bezcílně "potuluje" po chodbách. To vše lze nadefinovat do systému. Systém by také měl umět sledovat automatizovaně pohyb konkrétních osob po budově.

Kamery do všech pražských škol

Nominovaný: Petr Stuchlík
Za co: Výrok spojený s předvolebním slibem pražského ANO, že do všech škol zavede kamerové systémy

"Nedokážu si představit, proč by náš návrh školy odmítly. Není to nic proti ničemu a je vždy lepší, když tam bude bezpečno," řekl Stuchlík.

Stuchlík před volbami navrhoval, že by veškerá školská zařízení v Praze byla osazena kamerovými systémy. Stuchlík zjevně vůbec nezvažuje, že by někomu mohlo vadit, že kamery znamenají zásah do soukromí. Ve školách je toto téma o to citlivější, když jsou sledovány děti.

  • Proti záměru Stuchlíka se ozvaly samotné školy.
 

Právě se děje

Další zprávy