Drony na čundráky, očipované děti i vysavač. Projděte si nominace na čmuchala roku

Iva Špačková Iva Špačková
12. 2. 2019 11:59
Velký bratr nenápadně sílí. Lační například po informacích z hudebního festivalu, chce kontrolovat děti ve školách, útraty v bazarech či na svatbách anebo zálesáky. Podívejte se, které firmy, úřady či společnosti se utkají o cenu za největšího šmíráka roku 2018.

Příliš chytrý čip

Nominovaný: Kolín - město/koncept Smart cities
Za co: Kolínská klíčenka

Kolínská klíčenka je multifunkční karta distribuovaná všem žákům základních škol v Kolíně. Zajišťuje vstup do školy na čip, výdej obědů, lze přidat průkaz do městské knihovny, ale i možnost bezkontaktních plateb (spolupráce s Mastercard a ČSOB), do budoucna by měla rovněž fungovat pro zdravotní záznamy (Zdravel) a rozšiřovat se i mezi další občany Kolína.

Projekt kontroloval ÚOOÚ a nezjistil pochybení, získal také řadu ocenění pro aktivity Smart Cities, nicméně sporným zde může být možnost kontrol plateb provedených žáky pomocí karty ze strany rodičů i koncentrace velkého množství funkcí na jedné kartě.

Podobné produkty rovněž vedou k zamyšlení nad konceptem Smart cities, zda v důsledku nepůjde o to, že se bude ve městech rozšiřovat možnost sledování.

Kontrola dětských útrat

Nominovaný: Michael Kašpar, místostarosta Kolína
Za co: Výrok ke kolínské klíčence

"… Ať jde o knihkupectví, papírnictví nebo pekárnu před školou, rodiče vždy mají kontrolu, za co jejich dítě utrácí…"

Je otázkou, zda by město mělo zavádět aplikace, které umožňují rodičům kontrolovat takovým způsobem jejich děti. Místostarosta Kolína Kašpar také dále představuje vizi pracovně nazvanou - Kolín cashless city - což je tendence vedoucí k bezkontaktnímu placení, které je rovněž nástrojem sledování.

 

Právě se děje

Další zprávy