Drony na čundráky, očipované děti i vysavač. Projděte si nominace na čmuchala roku

Iva Špačková Iva Špačková
12. 2. 2019 11:59
Velký bratr nenápadně sílí. Lační například po informacích z hudebního festivalu, chce kontrolovat děti ve školách, útraty v bazarech či na svatbách anebo zálesáky. Podívejte se, které firmy, úřady či společnosti se utkají o cenu za největšího šmíráka roku 2018.
Foto: Thinkstock

Zákaz autorské hudby v osobních příspěvcích

Nominovaný: Evropská unie/Evropská komise
Za co: Článek 13 směrnice o autorských právech

Článek má zajistit, aby se on-line službami, které umožňují lidem nahrávat na internet vlastní obsah, nešířila pirátská (autorským právem chráněná) díla. Postarat se o to mají - ve spolupráci s držiteli práv - provozovatelé služeb na online sdílení obsahu (on-line content sharing service providers). Těmi mají být podle definice služby, jejichž "hlavním nebo jedním z hlavních účelů je, že umožňují uživatelům nahrávat a sdílet velké množství děl chráněných autorský právem, které třídí a propagují s cílem vytváření zisku". Co konkrétně se dá považovat za "velké množství děl", ale zatím není jasné a komise to má později vysvětlit.

Provozovatel má podle návrhu být přímo a bez výjimky odpovědný za obsah, který kterýkoli uživatel na jeho server nahrál. Právnicky řečeno, pokud provozovatel zveřejní autorsky chráněný obsah, který na jeho službu uploadoval uživatel, provádí tzv. sdělování nebo zpřístupňování veřejnosti, ke kterému má právo pouze držitel práv. K tomu ovšem provozovatel (nikoli dotyčný uživatel) potřebuje svolení nebo licenci, a pokud je nemá, autorská práva porušuje. Když licenci získá, kryje to zároveň dotyčného uživatele, který obsah na službu nahrál - ovšem jen pokud tak tento uživatel nečinil v komerčním zájmu.

 

Právě se děje

Další zprávy