Drony na čundráky, očipované děti i vysavač. Projděte si nominace na čmuchala roku

Iva Špačková Iva Špačková
12. 2. 2019 11:59
Velký bratr nenápadně sílí. Lační například po informacích z hudebního festivalu, chce kontrolovat děti ve školách, útraty v bazarech či na svatbách anebo zálesáky. Podívejte se, které firmy, úřady či společnosti se utkají o cenu za největšího šmíráka roku 2018.
Foto: Thinkstock

Sdílení dat o předepsaných lécích

Nominovaný: Ministerstvo zdravotnictví
Za co: za automatické mastavení lékového záznamu pacienta

Ministerstvo zdravotnictví se ve sněmovně snaží protlačit novelu zákona, podle níž budou mít lékaři a lékárníci nově přehled o všech lécích, které má pacient předepsané. Chce tak předejít případům, kdy lidé berou léky s navzájem nežádoucími účinky, nebo jim stejný medikament předepíší různí lékaři.

Ministerstvo chce, aby byl systém primárně nastavený tak, že pacient automaticky souhlasí se sdílením informací, jinak prý bude lékový záznam málo používaný. Právě o to, zda sdílení lékových záznamů nastavit jako systém opt out (pacient bude moci zakázat automaticky nastavené sdílení - to chce ministerstvo) nebo jako opt in (pacient se bude moci rozhodnout, že záznamy budou sdíleny, jinak sdíleny nebudou) se vede spor s kritiky novely.

 

Právě se děje

Další zprávy