Drony na čundráky, očipované děti i vysavač. Projděte si nominace na čmuchala roku

Iva Špačková Iva Špačková
12. 2. 2019 11:59
Velký bratr nenápadně sílí. Lační například po informacích z hudebního festivalu, chce kontrolovat děti ve školách, útraty v bazarech či na svatbách anebo zálesáky. Podívejte se, které firmy, úřady či společnosti se utkají o cenu za největšího šmíráka roku 2018.

Předpovídání zločinu

Nominovaný: Cortica/Indie
Za co: Technologie na předpovídání zločinu

Izraelská společnost Cortica vyvíjející umělou inteligenci se spojila s indickou Best Group, aby společně vyvinuly platformu pro rozpoznávání a identifikaci takzvaných "behavirálních anomálií".

Cílem jejich umělé inteligence je předvídat zločin na ulici ještě předtím, než se stane. Zejména pak sexuální napadení. Jejich AI (umělá inteligence) se učí na terabytech videozáznamů ze sledovacích kamer.

Zaměřuje se přitom na mikro výrazy ve tvářích, gesta a pohyby těla, které prozrazují, zdali se dotyčný jedinec chystá spáchat trestný čin. Tyto drobné náznaky mohou uniknout pozornosti ostříleného detektiva, ale nikoliv vždy připravené umělé inteligenci.

Velký Bratr v Číně

Nominovaný: Čína
Za co: Využívání algoritmů a big data k vytipování osob na "převýchovu"

Organizace Human Rights Watch nedávno přinesla shrnutí nejnovějšího vývoje v čínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, která se v posledních letech stala jakousi "pokusnou laboratoří" orwellovského modelu totální kontroly nad společností.

Minimálně v jedné prefektuře, konkrétně v západním Kašgaru, byl nyní plně zaveden systém označovaný jako "platforma pro integrované společné bojové operace". Systém umožňuje sběr a následnou analýzu velkých dat, jež tak mohou být využita k předvídání zločinů nebo jakéhokoli chování ohrožujícího společenskou stabilitu.

Tento systém je už nyní v praxi využíván k odhalování "podezřelých" či "nedůvěryhodných" osob, které jsou bez dalších průtahů za účelem "integrace" či přímo asimilace internovány do "politických vzdělávacích center".

 

Právě se děje

Další zprávy