Drony na čundráky, očipované děti i vysavač. Projděte si nominace na čmuchala roku

Iva Špačková Iva Špačková
12. 2. 2019 11:59
Velký bratr nenápadně sílí. Lační například po informacích z hudebního festivalu, chce kontrolovat děti ve školách, útraty v bazarech či na svatbách anebo zálesáky. Podívejte se, které firmy, úřady či společnosti se utkají o cenu za největšího šmíráka roku 2018.
Foto: komerční článek

Šmírující vysavač

Nominovaný: iRobot
Za co: Za dodávání vysavačů, které mapují uklízené prostory

Modely robotických vysavačů Roomba od firmy iRobot umí kromě uklízení také mapovat byt a tato data přes wi-fi ukládat do cloudového úložiště. iRobot do nových modelů vysavačů zabudoval VSLAM (visual simultaneous localization and mapping) technologii, která dokáže s pomocí dat ze senzorů a kamery sestavovat v reálném čase podrobnou mapu bytu - ví, kde jsou jednotlivé kusy nábytku, jaké jsou mezi nimi vzdálenosti a podobně. Kromě toho, že to robotovi pomáhá v plánování úklidu, dají se data využít i dalším způsobem.

V minulém roce se navíc ukázalo, že sběr dat byl prvním krokem k tomu, aby společnost mohla tato data prodávat dalším firmám. Ředitel společnosti Colin Angle pro Reuters uvedl, že si společnost vybírá mezi firmami Amazon, Apple nebo Google.

Společnost sice tvrdí, že data budou těmto dalším společnostem předávána jen se souhlasem zákazníků. Zároveň ale obchodní podmínky obsahují formulace, podle nichž lze data klientů sdílet i bez jejich souhlasu. Je tedy otázka právního výkladu, nakolik by skutečně pro obchodování s daty byl vyžadován výslovný souhlas klientů, když požadavek na jeho udělení by značně komplikoval plánované přeprodávání dat.

 

Právě se děje

Další zprávy