ČEZ ukončil miliardový tendr na telekomunikační sít

ČTK ČTK
17. 8. 2014 22:27
Do patnáctiletého kontraktu za zhruba jednu miliardu korun se nepřihlásil žádný zájemce. O zakázku měli původně zájem dva největší tuzemští operátoři O2 a T-Mobile.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí. | Foto: Reuters

Praha - Energetická skupina ČEZ ukončila tendr na provozování svých pevných telekomunikačních sítí. Do patnáctiletého kontraktu za zhruba jednu miliardu korun se totiž nepřihlásil žádný zájemce. Informuje o tom aktuální vydání týdeníku Respekt. O zakázku měli původně zájem dva největší tuzemští operátoři O2 a T-Mobile. Proč nikdo nabídku nepodal, zatím není jasné.

Podle informací týdeníku byl problém hlavně v tom, že se podmínky soutěže postupně upravovaly. ČEZ se pak zřejmě pod tlakem zhoršující se finanční situace a větším obavám manažerů o jejich budoucnost ve firmě po nástupu nové vlády snažil maximalizovat svůj zisk.

Energetické skupině ČEZ v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o 40 procent na 17,2 miliardy korun. Firma pokles zdůvodňuje snížením velkoobchodních cen elektřiny a mimořádně teplou zimou. Tržby skupiny se snížily o desetinu na 101,7 miliardy korun.

Zájemce si měl koupit akcie společnosti Telco Pro Services, do níž ČEZ svoje telekomunikační sítě loni vložil a účetně je ocenil na 677 milionů korun. Zájemce měl také nabídnout cenu za roční služby sítí, které ČEZ pro své společnosti požaduje. Firma chtěla prodejem hlavně ušetřit.

Uchazeči měli složit jistinu sto milionů korun a také doložit, že v posledních třech letech měli obrat alespoň tři miliardy ročně. Menší firmy si proto stěžovaly, že podmínky vyhovují jen největším operátorům.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy