ČEZ bude vyrábět elektřinu pro Tykačovu Vršanskou uhelnou

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 8. 2014 15:30
Energetický gigant využije své starší elektrárny, z kontraktu čeká výnos v řádu stovek milionů korun.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČEZ

Praha - Energetická společnost ČEZ bude pro těžební firmu Vršanská uhelná vyrábět z jejího uhlí elektřinu. Smlouva byla uzavřena na rok 2015, je však možné její prodloužení až do roku 2020. ČEZ poskytne firmě ze skupiny Czech Coal 200 MW své kapacity a z kontraktu očekává výnos v řádu stovek milionů korun.

Podle ředitele divize obchodu a strategie ČEZ Pavla Cyraniho umožní smlouva společnosti využít jejich elektráren nad rámec nasmlouvaných dodávek uhlí. "V příštím roce bude totiž uváděn do provozu nový zdroj v Ledvicích a také modernizované bloky Prunéřovské elektrárny. Protože starší bloky budou odstavované postupně, vzniká prostor pro využití dodatečného uhlí," vysvětluje Cyrani.

Dohodu vítá i Vršanská uhelná. "Předpokládáme, že takto získáme elektrickou energii, která bude vyrobena ze zhruba jednoho milionu tun hnědého uhlí, odhadujeme finanční efekt v řádu desítek milionů korun," řekl generální ředitel společnosti Vladimír Rouček. Společnost loni vytěžila 6,85 milionu tun hnědého uhlí, v letech 2011 a 2012 dokonce přes devět milionů tun.

Na samotný ČEZ však podle analytika J&T Bohumila Trampoty dohoda až takový dopad mít nebude. "Očekávaný výnos z této operace by měl pro ČEZ znamenat výnos v řádu několika set milionů korun ročně, což je v porovnání s celkovými výnosy ČEZu v roce 2014, které by měly dosáhnout asi 204 miliard korun, zanedbatelná částka," tvrdí analytik.

Spolupráce na několika frontách

Firmy spolu už spolupracují i v jiných záležitostech. V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná s ČEZ dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na padesát let do vyuhlení lomu Vršany.

Společnost Vršanská uhelná, která zaměstnává zhruba 600 lidí, zajišťuje těžbu hnědého uhlí v lokalitě Vršany v centrální části Severočeské hnědouhelné pánve. Má zásoby uhlí s nejdelší životností v ČR v rámci stávajících územních limitů.

Skupina Czech Coal, která zaměstnává zhruba dva tisíce lidí, je spojena se jménem finančníka Pavla Tykače. V současné době ji tvoří především Vršanská uhelná a řada menších obslužných společností. V roce 2013 se od ní oddělila Litvínovská uhelná, dnešní Severní energetická.

 

Právě se děje

Další zprávy