ČNB buduje velké návštěvnické centrum. Za desítky milionů ukáže lidem svět peněz

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 20. 10. 2019 6:51
Má jít o velkoryse pojaté centrum v hale hlavní budovy Na Příkopě v Praze. Návštěvníkům prý ukáže, jak moc ekonomika a činnost České národní banky ovlivňují každodenní život. Svět peněz představí zábavně-naučnou formou.
ČNB chystá nové návštěvnické centrum
ČNB chystá nové návštěvnické centrum | Foto: ČNB

Hravá expozice

Cílem výstavy bude přiblížit v logických celcích a souvislostech o co všechno se ČNB stará, jak funguje a jaký efekt mají na životy lidí její kroky, které mnohdy ani nevnímají.

"Nová expozice by měla návštěvníkům přiblížit prostřednictvím panelů, her, mechanických prvků a aktivit důvody existence centrální banky a její funkce tak, aby si návštěvník odnesl ucelený obraz o činnostech centrální banky, to znamená jakým způsobem například ovlivňuje cenová a finanční stabilita jeho život a jakým způsobem banka této stability dosahuje," vysvětluje mluvčí. 

  • V části výstavy věnující se cenové stabilitě si návštěvníci mimo jiného budou moci prostřednictvím fyzické aktivity vyzkoušet, jak složité je dlouhodobě cílit na daný inflační cíl nebo si zahrát hru na téma transmisního mechanismu. 

"I tento přístup je významnou změnou v prezentaci banky. Na rozdíl od "uzavřené a střežené" expozice odkazující zejména na historii bude nová interaktivní výstava řešena podstatně volněji a hravěji," dodává Všetíčková.

 

Právě se děje

Další zprávy