ČNB buduje velké návštěvnické centrum. Za desítky milionů ukáže lidem svět peněz

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 20. 10. 2019 6:51
Má jít o velkoryse pojaté centrum v hale hlavní budovy Na Příkopě v Praze. Návštěvníkům prý ukáže, jak moc ekonomika a činnost České národní banky ovlivňují každodenní život. Svět peněz představí zábavně-naučnou formou.
ČNB chystá nové návštěvnické centrum
ČNB chystá nové návštěvnické centrum | Foto: ČNB

Kdy to bude?

Přestavba haly teprve začne. Nové centrum by se mělo veřejnosti otevřít totiž až za dva roky, na podzim roku 2021.

A kolik to bude stát? "Vzhledem k tomu, že v současné době probíhá výběrové řízení na realizační projekt, je možné vycházet pouze ze zpracované studie, kde jsou náklady definované pouze orientačně. Náklady na interiérové a výstavní části centra jsou v této studii odhadovány ve výši zhruba 30 až 40 milionů korun. Při výstavbě budou také realizovány nutné stavební úpravy bankovní haly ve výši asi 50 až 60 milionů korun," říká Denisa Všetíčková.

Podle ní se v první polovině roku 2020 uskuteční veřejná výběrová řízení na dodavatele jednotlivých částí centra, jejichž výsledky celkové náklady upřesní. 

Členem realizačního a projektového týmu, který se na vytvoření centra podílí, je Radek Augustin, který se stal loni poradcem guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka. V minulosti byl místopředsedou Strany práv občanů - Zemanovci a v době úřednické vlády byl Milošem Zemanem jmenován šéfem úřadu vlády. 

 

Právě se děje

Další zprávy