Česká firma uspěla s revoluční nátěrovou hmotou. Může čistit vzduch, potvrdili vědci

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 7. 2017 15:19
Vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd potvrdili, že speciální nátěr může skutečně čistit vzduch. Česká firma tyto produkty nabízí už od roku 2009, dokážou také bránit růstu plísní a řas na fasádách domů nebo rozkládat usazenou špínu.
Villa Bianca v Praze s ochrannou fotokatalytickou vrstvou od Advance Materials-JTJ.
Villa Bianca v Praze s ochrannou fotokatalytickou vrstvou od Advance Materials-JTJ. | Foto: Advance Materials-JTJ

Praha - Nátěrová hmota, kterou vyvinula česká firma Advance Materials-JTJ, v reakci s dopadajícím světlem snižuje koncentraci oxidů dusíku ve vzduchu. Informoval o tom Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd, jehož vědci se testováním látky zabývali.

Patentovaný nátěr zároveň dokáže bránit růstu plísní a řas na fasádách domů a rozkládat usazenou špínu. Výsledky výzkumu byly publikovány v prestižním vědeckém časopise Applied Catalysis B: Environmental.

Podle zjištění vědců by použití materiálu v exteriérech i interiérech mohlo vést ke zdravějšímu dýchání ve městech a budovách. V Evropě ročně zemře na nemoci způsobené znečištěným ovzduším na 600 000 lidí.

Velký objem městského vzduchu není technicky možné vyčistit přes zařízení, které by z něj odstranilo zdraví škodlivé látky. Z tohoto důvodu je nutné hledat jiné možnosti, jak tento problém vyřešit, uvedl Jiří Rathouský z Ústavu fyzikální chemie, který s Radkem Žouželkou nátěrovou hmotu zkoumal.

Nátěry Protectam FN jsou na trhu od roku 2009. V interiérech jsou používány při odstraňování pachů, ve venkovním prostředí například čistí fasádu pražské Galerie Mánes či zámku Paskov na Frýdecko-Místecku. Nátěry se prodávají v západní Evropě, USA či na Novém Zélandu, největším odběratelem je Čína.

 

Právě se děje

Další zprávy