Ztracené povolenky ČEZu prověří protikorupční policie

Karel Toman
27. 1. 2011 20:52
Ve ztracených povolenkách zmizel během pár dní skoro trojnásobek "lupu století"
Foto: Reuters

Praha - Ztrátu emisních povolenek za čtvrt miliardy korun, o které informovala energetická společnost ČEZ, pravděpodobně převezme policejní útvar odhalování korupce a finanční kriminality.

Ten už jednu podobnou kauzu řeší. "Nejspíš to přibereme k té věci z Brna," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí útvaru Roman Skřepek.

Protikorupční policie už totiž vyšetřuje ztrátu 470 tisíc povolenek z účtu brněnského obchodníka Blackstone Global Venture z 19. ledna. Evropská komise kvůli tomu dokonce zastavila obchodování s povolenkami nejméně na týden.

Zmizení povolenek má v Česku premiéru

"Konzultoval jsem to s kolegy a pokud jde o ztrátu emisních povolenek z databáze, jde u nás o první případ," tvrdí Skřepek o ztrátě povolenek z minulého týdne, s kterou možná chybějící povolenky ČEZu souvisejí.

Cena povolenky na tunu oxidu uhličitého byla v době ztráty z registru Blackstone Global Ventures kolem 14,50 eura, takže jejich hodnota dosáhla téměř sedm milionů eur, tedy 170 milionů korun. Cena 700 tisíc chybějících povolenek, které postrádá ČEZ, dosahuje 240 milionů.

Během několika dní tak neznámý pachatel nebo pachatelé možná ukradli virtuální aktiva za 410 milionů. To je skoro třikrát tolik než při loupeži století muži Berdychova gangu v roce 2002.

"Víme, že nejdříve byly povolenky převedeny do Estonska. Pak už žádné další informace nemáme," řekl před týdnem agentuře Reuters zástupce Blackstone Global Ventures Daniel Butler.

Jak zpeněžit kradené povolenky?

V zahraničí už policie podobný případ zaznamenala, když se například v listopadu ztratilo z rumunského registru výrobce cementu Holcim ztratilo 1,6 milionu povolenek.

Foto: Aktuálně.cz

V Česku se ale s případem pravděpodobného pokusu o krádež virtuálních peněz v podobě povolenek setkala poprvé. Doposud řešila spíš daňové úniky spojené s překupnictví povolenek přes třetí státy.

Na otázku, zda policie při šetření spolupracuje s Interpolem, Skřepek odpověděl: "To, co řeknu, se dozví pachatel. A to není v našem zájmu."

Stále však není jasné, k čemu by eventuálním zlodějům ukradené povolenky byly.

"Všechny povolenky v českém registru mají své unikátní číslo a nemohou být převedeny jinam než do jiného národního registru některé ze zemí EU, takže jsou spolehlivě dohledatelné," tvrdí mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková.

 

Právě se děje

Další zprávy