Čechům se vypařily emisní povolenky za 170 milionů

ČTK ČTK
19. 1. 2011 21:10
Společnosti Blackstone Global Ventures zmizelo 470 tisíc povolenek z účtu

Praha - Zmizení emisních povolenek z účtu českého obchodníka v hodnotě milionů eur a uzavření českého a dalších národních registrů ve středu prakticky zastavilo obchodování na celém evropském trhu emisí.

Evropská komise po zprávách z Česka pozastavila nejméně na týden většinu transakcí v Systému obchodování s emisemi (ETS) a stejný krok učinil i francouzský trh BlueNext. Po zprávě o incidentu v Česku své národní registry uzavřelo Řecko, Estonsko a Polsko a o den dříve už byl kvůli útoků hackerů uzavřen rakouský registr.

Z účtu českého obchodníka s povolenkami Blackstone Global Venture zmizelo 470 tisíc emisních povolenek, které byly podle zástupce firmy nelegálně převedeny do Estonska. Český registr emisních povolenek OTE byl kvůli tomu uzavřen a operátor ve spolupráci s napadenou firmou záležitost vyšetřuje.

"Považujeme je za ukradené," řekl agentuře Reuters ke zmizení povolenek zástupce Blackstone Global Ventures Daniel Butler. "Víme, že nejdříve byly povolenky převedeny do Estonska. Pak už žádné další informace nemáme," dodal. Cena povolenky na tunu oxidu uhličitého (CO2) dnes byla kolem 14,50 eura, takže hodnota zřejmě ukradených povolenek činila téměř sedm milionů eur (170 milionů Kč).

Evropská komise v podvečer sdělila, že většinu obchodů na ETS nejméně do 26. ledna pozastavuje a povoleno bude jen přidělování a odevzdávání povolenek. V systému se obchodují na celoevropské úrovni vládami vydávané povolenky na emise oxidu uhličitého, který podle převládající vědecké teorie přispívá ke globálnímu oteplování. Pokud je producenti emisí nespotřebují, mohou je prodat těm, které potřebují emise zvýšit.

Registry povolenek v evropských zemích čelily v minulých měsících několika nelegálním transakcím. Rumunský registr například v listopadu zjistil zmizení 1,6 milionu emisních povolenek výrobce cementu Holcim.

 

Právě se děje

Další zprávy