Zpracovatelé drůbeže ztratili miliony

ČTK, Red eko
22. 5. 2006 14:21
Praha - Přes sto milionů korun činí podle odhadů ztráty domácích zpracovatelů drůbežího způsobené dopadem ptačí chřipky na trh. Uvnitř: VŠE O PTAČÍ CHŘIPCE
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Především poklesly ceny drůbežího, což způsobil dovoz levných přebytků ze zemí, kde poptávka kvůli obavám z nákazy výrazně propadla. Na setkání s novináři to dnes uvedli zástupci Potravinářské komory. Hlavním problémem jsou nyní podle nich nadměrné zásoby mraženého drůbežího.

Podle ministerstva zemědělství již Česko do Bruselu odeslalo návrh osmi možných podpůrných programů pro drůbežářství. Základem jsou náhrady za dočasné omezení produkce, ale zahrnuta jsou i opatření pro zpracující podniky.

"Snažili jsme se, aby kompenzace nesměřovaly jen prvovýrobcům, ale aby bylo řešení i pro zpracovatele," uvedl dnes prezident komory Jaroslav Camplík.

Přímé náhrady podle něj nejsou zřejmě reálné, potravináři proto požadovali alespoň podporu na skladování zásob a kompenzace na nepotravinářské užití některých partií drůbežích přebytků, zejména do krmiv pro zvířata.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

PTAČÍ CHŘIPKA V ČESKU

Pomoc při zamražení a uskladnění masa i možnost zpracovat přebytky do krmiv jsou v návrzích zahrnuty, uvedl Jiří Felčárek z odboru komunikace ministerstva. EU chce ale podle něj řešit situaci na drůbežím trhu hlavně dočasným utlumením výroby. Návrhy pomoci drůbežářství mají Bruselu odeslat i další členské země.

"Poté by měl vzniknout jeden optimalizovaný soubor kompenzací," dodal Felčárek.

S návrhem ministerstva vyplácet drůbežářům náhrady za dočasné omezení produkce, a to celému výrobní řetězci, vyjadřovala dříve nesouhlas Agrární komora. Požadovala pomoc alespoň rozšířit, mimo jiné rovněž o kompenzace za skladování přebytků. Ztráty způsobené dovozem levného drůbežího a poklesem cen dosahovaly u výkrmců drůbeže měsíčně přes 50 milionů korun, vyčíslila AK.

Na osmi možných podpůrných programech pro drůbežářství se nakonec zástupci ministerstva zemědělství, AK a zpracovatelů dohodli předminulý týden.

Pomoc evropským drůbežářům schválili koncem dubna ministři zemědělství EU. Konkrétní pomoc svým výrobcům mají navrhnout jednotlivé členské země. Pokud národní opatření schválí Evropská komise a příslušný výbor EU, Brusel uhradí polovinu nákladů.

Česko se řadí mezi země Unie, kde spotřeba drůbežího masa a vajec kvůli obavám lidí z ptačí chřipky poklesla méně; problémy ale způsobily dovozy přebytků ze států, kde poptávka propadla výrazněji.

Za letošní leden a únor se meziročně zvýšil import drůbežího masa o 27 procent, vývoz proti tomu propadl téměř o třetinu. Téměř dvojnásobně narostly zásoby masa ve zpracovatelských podnicích a současně se propadly ceny drůbežího.

 

Právě se děje

Další zprávy