Znojemsko je rájem větrníků. Točit se jich má 40

Tomáš Fránek
27. 11. 2007 16:01
V regionu vyroste přes čtyřicet větrných elektráren
Větrný park
Větrný park | Foto: ČEZ

Brno - Pokud vyjdou investorům všechny plány, stane se Znojemsko baštou větrných elektráren v Česku.

Investoři totiž na poměrně malém území postavili, začínají stavět nebo připravují výstavbu více než čtyřiceti větrných elektráren. Investice do větrné energie v regionu dosáhnou až tří miliard korun.

Co investory láká? Rovinatá krajina, kde dostatečně fouká, i vstřícný přístup vedení obcí, které si od výstavby větrníků slibují miliony korun do pokladen. A také zatím nepříliš hlasité protesty odpůrců elektráren.

Miliardy do větrníků

A na Znojemsku výstavbě větrníků nebrání ani Jihomoravský kraj, který jinak všechny podobné projekty v jiných částech svého území spíše zamítá.

V Banticích u Znojma tak má stát sedm větrných elektráren, jejichž výška má převýšit sto metrů. Společnost WEB Větrná energie s německým kapitálem už začala s výstavbou prvního větrníku, dalších šest s celkovou investicí půl miliardy korun má vyrůst v roce 2009.

Lokalitu v Banticích investor pro výstavbu parku už zvažoval před třemi roky. Nyní kvůli potřebě ověření dostatečné rychlosti větru a vzhledem k obavám z negativních vlivů na přírodu rozdělil projekt na dvě části. Nejdříve vyroste jedna elektrárna, pak dalších šest.

Samotný větrný park v Banticích by totiž přírodu poškodit neměl. Riziko představují spíše další blízké parky v Břežanech, kde elektřinu vyrábí už pět větrníků, v Čejkovicích, kde má stát šest elektráren a Makovicích, kde se připravuje výstavba jednoho z největších parků v zemi. Fungovat tam má dvacet šest větrníků za miliardu a půl.

Riziko rozhodně existuje

"Je zde riziko, že výstavbou parku v Banticích může dojít ke kumulaci negativních vlivů s blízkými záměry větrných parků, a tím k ovlivnění některých chráněných ptačích populací. Jde zejména o populaci hus," uvedla firma ve svém oznámení úřadům.

Riziko jde podle firmy posoudit až po vyhodnocení nejméně jednoho roku fungování elektráren.

Naopak se investor neobává vlivu elektráren na zvěř žijící v lesích a na polích a na dobytek. "Na stavy polní zvěře má mnohem větší vliv intenzivní zemědělská velkovýroba, která se podepisuje na drastickém snižování donedávna běžných druhů jako je například zajíc polní," uvedla firma na základě zkušeností z Německa.

Ráj obnovitelných zdrojů

Větrné elektrárny na Znojemsku by tak měly vyrábět energii pro tisíce domácností. Jenom stožáry v Mackovicích mají ročně vyrobit tolik elektřiny, co spotřebují všechny domácnosti z Brna.

Znojemsko má i další primáty ve výrobě energie z obnovitelných zdrojů. Největší sluneční elektrárnu v Česku tak minulý týden zprovoznila v Jaroslavicích na Znojemsku firma Energy 21.

Elektřina, kterou zdroj na ploše 4,3 hektaru s předpokládaným instalovaným výkonem 0,9 megawattu vyrobí, představuje zhruba jednu tisícinu výkonu bloku Jaderné elektrárny Temelín. Ta solární se skládá z patnácti tisíc panelů.

A v obci Velký Karlov už  funguje největší bioplynová stanice v Evropě. Technologie za 180 milionů korun vyrobí za hodinu 2,7 megawatthodiny elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy