Kraj se vzdal, větrníky na jihu Moravy vyrostou

Tomáš Fránek
2. 11. 2007 15:37
Většinu elektráren však Jihomoravský kraj nechce
Foto: Simona Holecová

Brno - Jihomoravský kraj ustoupil investorům v boji o stavbu větrných parků v regionu a společnosti s německým kapitálem dal souhlas pro výstavbu větrníků v Chvalovicích na Znojemsku.

Je to změna, kraj totiž s většinou záměrů postavit větrné parky na jihu Moravy nesouhlasil a zamítal je. A to i přes výrazné ústupky zahraničních investorů.

Souhlasíme s podmínkami

Kraj už nedal souhlasné stanovisko u větrných parků v Kuželově, Nenkovicích, Násedlovicích, Bošovicích, Kloboukách nebo Rousínově. Podle kraje totiž větrné parky změní krajinu k horšímu.

U parku v Chvalovicích, kde vyrostou tři elektrárny s více než třinácti kilometry kabelového vedení, se elektrárny také stanou novou dominantou krajiny.

"I přes nesporný zásah do současného krajinného rázu lze konstatovat, že vyvolané změny budou celkově přijatelné a realizaci záměru lze akceptovat," uvedla v souhlasném stanovisku Anna Hubáčková z Jihomoravského krajského úřadu. Kraj si v povolení stanovil na 40 podmínek.

Větrný park se podle kraje nachází mimo zvláště chráněná území, lokality soustavy Natura 2000, ptačí oblasti, významné krajinné prvky a přírodní parky.

"Větrný park je stavbou dočasnou a po skončení životnosti lze elektrárny demontovat a lokalitu uvést do původního stavu," uvedl kraj ve souhlasném stanovisku.

Elektřina jak Brno

Jihomoravský kraj je označován za příklad místa, kde chtějí investoři větrníky stavět i přes to, že v regionu s výjimkou Znojemska moc nefouká.

Podle České společnosti pro větrnou energii už totiž Česko začíná být pro všechny zájemce o výstavbu větrných elektráren malé.

Na Znojemsku se připravuje také výstavba obřího parku u Mackovic. Ten ale bude stát nejdřív v roce 2009, o dva roky později, než se původně plánovalo.

V rovinaté krajině v blízkosti rakouských hranic vyroste dvacet šest větrných elektráren za jednu a půl miliardy korun. Stožáry mají ročně vyrobit tolik elektřiny, co spotřebují všechny domácnosti z Brna.

 

Právě se děje

Další zprávy