Zetor jede, výsledky překvapily i majitele

dkl, čtk
4. 4. 2007 12:23
Tržby výrobce traktorů dosáhly pěti miliard

Brno - O čtvrtinu vyšší tržby vykázala loni brněnská skupina Zetor a dosáhly bezmála pěti miliard korun.

Přesto jí čistý zisk klesl o 3,6 milionu na 149,7 milionů korun. Musela totiž zaplatit sto milionů na náklady soudního sporu s věřitelem, firmou ZKL, říká výkonný ředitel Zetoru Pavol Hubočan.

Původně firma čekala tržby kolem čtyř miliard, nakonec dokázala utržit o čtvrtinu víc. Zároveň se jí povedlo prodat bezmála 6,5 tisíce strojů.

Zásadní změny

Zetor prochází v posledních čtyřech letech restrukturalizací. Po vleklých finančních problémech je od roku 2002, kdy skoro 98 procent akcií koupil slovenský HTC holding, opět v černých číslech.

Foto: Zetor

Loni firma uvolnila areál v brněnských Husovicích a celou výrobu vměstnala do líšeňského závodu.

Zároveň kompletní výrobní program převzala dceřiná společnost Zetor Tractors a Zetor si ponechal jen administrativu. Firma také loni vyměnila část vedení. Výkonného ředitele Vojtecha Pánika, který byl do podniku dosazen jako krizový manažer, nahradil tehdejší finanční ředitel Pavol Hubočan.

I za hranice

Zetor čítá desítku českých společností a dceřiné podniky, které mají na starost prodej traktorů, v Polsku, Irsku, Německu, ve Velké Británii a Francii.

Základní kapitál tuzemských podniků se pohybuje kolem dvou miliard. Koncem dubna budou akcionáři Zetor, a.s. rozhodovat o navýšení základního jmění firmy z asi 24 milionů na 306 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy