Turecko je pro Zetor zatím zakleté

čtk, eko
5. 1. 2006 14:23
Brno - Brněnské strojírenské společnosti Zetor se na tureckém trhu nedaří tak, jak si představovala. Za posledních deset měsíců minulého roku chtěla do země vyvézt 130 traktorů.

Nakonec se ale podařilo prodat jen 18 strojů. Naopak ve  Spojených státech Zetor původní plán výrazně překročil, řekl mediální zástupce společnosti Jakub Lohniský. Letos chce podle něj firma prodat na celém světě 6500 traktorů a prorazit také na asijském trhu.

V roce 2005 zahájila firma dodávky do deseti nových destinací, například Rakouska, Bosny a Hercegoviny, Finska nebo Kolumbie. Distributorskou smlouvu na vývoz 130 strojů do Turecka podepsal Zetor loni v březnu. Turecký trh patří podle Lohniského z hlediska počtu registrovaných traktorů mezi největší v Evropě.

"S ohledem na významný podíl levné domácí produkce je však tento trh současně jeden z nejnáročnějších," vysvětlil Lohniský. Právě levné tuzemské stroje a také přísné importní předpisy jsou podle Zetoru hlavními důvody jeho loňského neúspěchu v zemi.

Naopak ve Spojených státech česká firma bodovala. Loni se tam podařilo prodat 752 traktorů a Zetor tak překročil původní plán. Ten hovořil o šesti stovkách strojů. "Je to pokračování v úspěšném exportu na severoamerický trh," uvedl Lohniský.

Brněnská společnost prodala do konce listopadu 2005 na celém světě přibližně 5000 traktorů, což představuje meziroční nárůst asi o devět procent. Letos chce firma prodat 6500 strojů, z toho více než 90 procent na export. Většina produkce Zetoru zatím směřuje na trhy Evropské unie. Například v Polsku jsou brněnské traktory nejprodávanější značkou.

Zetor patří k největším zaměstnavatelům v regionu, práci dává asi 1100 lidem.

 

Právě se děje

Další zprávy