Zemědělci z Hané bránili cukrovou řepu

ČTK
22. 11. 2006 15:30
Praha - Pěstitelé cukrovky dnes demonstrovali před německou a britskou ambasádu v Praze. Mají strach z propouštění. Uvnitř: FOTOGALERIE.
Před britským velvyslanectvím zemědělci zopakovali svá stanoviska. Mimo jiné názor, že deklarovaným cílem reformy trhu EU bylo omezení produkce cukru v nerentabilních oblastech. Odchod Eastern Sugar by ale podle nich znamenal propad pěstování cukrovky na moravské Hané - jednom z nejlepších řepařských rajonů v Evropě.
Před britským velvyslanectvím zemědělci zopakovali svá stanoviska. Mimo jiné názor, že deklarovaným cílem reformy trhu EU bylo omezení produkce cukru v nerentabilních oblastech. Odchod Eastern Sugar by ale podle nich znamenal propad pěstování cukrovky na moravské Hané - jednom z nejlepších řepařských rajonů v Evropě. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Rolníkům se nelíbí, že se cukrovarnická společnost Eastern Sugar chystá uzavřít v tuzemsku své cukrovary. Firma, která má britsko-německé zázemí, by svým odchodem připravila Česko o více než pětinu kvóty na výrobu cukru. Výsledek? Propad produkce a také pokles pěstování cukrovky.

Zhruba dvě stovky farmářů tak dnes u zastupitelských úřadů žádaly, aby kvóta firmy zůstala v Česku.

Zemědělci byli vyzbrojeni transparenty jako "Haná nechce být zakopaná"  nebo "Evropská unye nás hlupáky umyje, někomu víc, někomu nic".

"Dodáváme cukrovarům Kojetín a Němčice a ty mají být zavřeny. My jako pěstitelé ztratíme šanci odbytu," řekl ČTK jeden ze zaměstnanců Agrodružstva Tištín na Prostějovsku. Podle svých slov nevěří, že by protest příliš pomohl, ale nedělat nic je podle něj špatné.

Někteří demonstranti byli drsnější. "Je to bordel. Jsou to banda dacanů. Všechno zruší a my budeme jen dovážet," prohlásil zemědělec z Hané.

Eastern Sugar je podle pěstitelů napůl vlastněna britskou firmou Tate&Lyle a francouzskou Saint Louis Sucre, kterou kontroluje německý Süd Zucker.

Před německým velvyslanectvím proti uzavření cukrovarů. Pěstitelé dnes v Praze bránili svůj nárok pěstovat a prodávat řepu.
Před německým velvyslanectvím proti uzavření cukrovarů. Pěstitelé dnes v Praze bránili svůj nárok pěstovat a prodávat řepu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Demonstranti předali zástupcům ambasád memorandum zahrnující jejich stanoviska. V projevech zazněl požadavek, aby velvyslanci obou zemí, v nichž sídlí vlastníci Eastern Sugar, pomohli prosadit udržení kvóty této firmy v ČR.

Zástupci ambasád ale reagovali, že jde o rozhodnutí soukromé společnosti. Podobnou odpověď, že nemůže zasahovat do rozhodnutí soukromé firmy, rolníkům prý poslala i eurokomisařka Mariann Fischerová Boelová.

 

Právě se děje

Další zprávy