Železniční odbory míří do stávky proti propouštění

Ekonomika Ekonomika
24. 2. 2009 12:30
Odbory chtějí slyšet reakci vlády
Praha hlavní nádraží - dělníci během slavnostního zahájení. Krátce po něm se opět pustili do práce.
Praha hlavní nádraží - dělníci během slavnostního zahájení. Krátce po něm se opět pustili do práce. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Na železnici znovu hrozí stávka. Tu začalo připravovat Odborové sdružení železničářů.

Odboráři mají výhrady k převodu zaměstnanců Správy železniční dopravní cesty na soukromou firmu, vadí jim propouštění v ČD Cargo, odkud má odejít 1200 lidí, a nedostatek peněz v regionální dopravě.

Termím stávky ale zatím odboráři neupřesnili. "Ústředí dnes projednávalo situaci v České republice a situaci na Českých drahách. ČD Cargo se chystá propustit asi 1200 lidí, což podle nás není opodstatněné a bylo by rozumnější přijmout jiná úsporná opatření," vysvětlil místopředseda Odborového sdružení železničářů Petr Bazger.

Nyní o svém postoji budou informovat vedení Českých drah, jejich dceřiné společnosti ČD Cargo a Správy železniční a dopravní cesty. Seznam podmínek, které odboráři zatím dolaďují, dostanou i poslanci a vláda.

Na železnici se od roku 1993 stávkovalo celkem šestkrát. Většinou však šlo o krátkodobé výstražné stávky v trvání maximálně několika hodin, pouze v roce 1997 stávkovali železničáři pět dní. Hrozeb stávkou bylo mnohem více, poslední přišla v lednu od strojvůdců, kterým vadí plánované zrušení daňových výhod u stravenek a režijních jízdenek.

 

Právě se děje

Další zprávy