Zákaz fosfátů prací prášky nezdraží

Red Eko, ČTK
29. 6. 2006 10:31
Praha - Fosfáty se pomalu stávají minulostí. Zákaz jejich použití při výrobě pracích prášků nepřinese zdražení.

Podle nové vyhlášky nesmí výrobci od 1. července uvádět na trh prací prášky s koncentrací fosfátů přesahující půl procenta hmotnosti a od 1. října je obchodníci již nebudou moci prodávat.

"Přestože jsme počítali s mírným, řádově několikakorunovým zdražením, propočty a kalkulace podle dodávek jednotlivých surovin ukázaly, že k tomuto nepopulárnímu kroku nebudeme muset přistupovat," řekla mluvčí Setuzy Marie Logrová.

Setuza má na trhu podíl zhruba sedm procent a od června již vyrábí pouze bezfosfátové prací prášky.

Ke zdražení nepřistoupí ani společnosti Reckitt Benckiser, která na trhu zaujímá přibližně desetiprocentní podíl, Procter&Gamble se zhruba 35procentním podílem a Henkel, jenž drží více než třetinový tržní podíl. Také tyto firmy fosfátové prací prostředky nevyrábí, Henkel je nevyrábí již přes dvacet let.

Účinnost stejná nebo i vyšší

"Složení pracích prostředků, které dodržují limity pro bezfosfátové prací prostředky, musí zůstat pro našeho spotřebitele natolik účinné jako složení fosfátových pracích prostředků," podotkla Anna Backová ze společnosti Reckitt Benckiser.

"V některých případech je účinnost bezfosfátových pracích prostředků ještě vyšší díky dalším inovačním krokům," poznamenal Ivan Krejčí ze společnosti Procter&Gamble.

"Místo zmíněných fosfátů používáme náhradní složku zeolit, která byla poprvé vytvořena ve výzkumných laboratořích skupiny Henkel v roce 1983," uvedla mluvčí společnosti Henkel ČR Lidija Erlebachová.

Dodala, že vzhledem ke strategii firmy dlouhodobě podporovat udržitelný rozvoj ve svých oborech podnikání nabídla tento patent všem výrobcům.

Od poloviny dubna dodávají společnosti Henkel, Procter&Gamble a Reckitt Benckiser na trh v ČR ekologicky šetrné kompaktní prací prostředky, přidat se chtějí i další firmy.

"Tyto prostředky zajistí vyprání stejného objemu prádla při použití o třetinu menší dávky pracího prostředku," poznamenal Krejčí s tím, že jde o bezfosfátové výrobky.

Podpora ministerstev

Proces podporuje i ministerstvo životního prostředí. Menší prací dávky budou znamenat méně spotřebovávaných chemikálií, ale také méně obalů či nižší nároky na přepravu.

Fosfáty jsou příčinou znečištění mnoha vodních toků a nádrží. Prací prášky se podle odborných odhadů na znečištění podílejí z přibližně 12 procent. Zbytek znečištění tvoří fosfáty v hnojivech.

"Úvahy o zavedení přísnějších pravidel pro nakládání s fosfáty v zemědělství se na úrovni EU objevují, nicméně aktuálně se pro zemědělce nic nemění," řekl Jiří Felčárek z ministerstva zemědělství.

Vyhlášku, která postupně zakazuje výrobu i prodej pracích prášků obsahujících větší množství fosfátů, podepsal ministr životního prostředí Libor Ambrozek letos v únoru.

Prodej prášků s obsahem fosfátů v ČR do té doby omezovala pouze dobrovolná dohoda, kterou ministerstvo životního prostředí uzavřelo s Českým sdružením výrobců mýdla, čisticích a pracích prostředků v roce 1995.

"Ukázalo se, že dobrovolná dohoda účinná není, a proto jsme se rozhodli pro omezení vyhláškou," řekl již dříve Ambrozek.

 

Právě se děje

Další zprávy