Zahraniční firmy už u nás neinvestují do montoven

ČTK ČTK
8. 3. 2011 11:01
Investice do vědy, výzkumu a služeb nejsou příliš finančně náročné
Podobné projekty jako byly dříve továrny automobilek, se už prostřednictvím Czechinvestu nerealizují
Podobné projekty jako byly dříve továrny automobilek, se už prostřednictvím Czechinvestu nerealizují | Foto: TPCA

Praha - Služby, informační technologie a vývoj softwaru. To jsou hlavní typy investičních projektů podporovaných v posledních třech letech agenutrou CzechInvest.

Hodnota investic, které loni CzechInvest zprostředkoval,  sice loni mírně klesla na 16,25 miliardy korun z 16,9 miliardy korun v roce 2009, ale jejich počet se naopak zvýšil na 209 z předloňských 186.

Loňské výsledky novinářům sdělil generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek. "Současný vývoj svědčí o tom, že se svět dostal z krize a zájem o Českou republiku opět stoupá," podotkl Křížek.

Dvě pětiny investic do informačních technologií

Téměř 40 procent společností v roce 2010 investovalo do oboru informačních technologií a vývoje softwaru. Díky loni zprostředkovaným investicím vnikne zhruba 10 000 nových pracovních míst. To, že hodnota investic klesá, je podle odborníků způsobeno zejména tím, že hlavní podíl mezi nimi mají investice na výzkum, vývoj a služby, které jsou finančně méně náročné.

"Výsledky agentury CzechInvest za loňský rok odrážejí dlouhodobé změny ve struktuře české ekonomiky. Ještě v roce 2007 dominovaly mezi novými investicemi výrobní projekty, letos už jsou na prvním místě služby a výzkum," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

 

Právě se děje

Další zprávy