Za cenový kartel vězení, navrhl Pecina

Tomáš Fránek
29. 8. 2007 14:12
Kartel je trestný v USA nebo Velké Británii

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže by rád, aby se do nově tvořeného trestního zákoníku dostaly paragrafy, podle kterých by bylo trestné uzavření kartelových dohod o cenách služeb a výrobků.

Jde o převratnou novinku, ve státech Evropské unie má totiž možnost poslat zástupce firem za kartelové dohody do vězení jenom část zemí. Taková možnost neexistuje ani na úrovni Evropské komise.

Stamilionové pokuty

Kartelové dohody o cenách jsou trestné i ve Spojených státech nebo Jižní Koreji.

V Česku zatím hrozí za tyto dohody vysoké pokuty. Dosud nejvyšší, 941 milionů korun, úřad udělil devíti strojírenským firmám za to, že se více než 16 let domlouvaly na cenách plynem izolovaných spínacích ústrojí

Ale i to je antimonopolnímu úřadu málo. Rád by provinilce trestal tvrději.

Poslal proto už do připomínkového řízení k trestnímu zákoníku svůj návrh na to, aby byla kartelová dohoda zařazena mezi trestné činy. Ministerstvo spravedlnosti už do návrhu trestního zákoníku postih za kartelové dohody zapracovalo, manažerům firem by hrozil až tříletý trest.

"Chceme připomenout, že tu taková možnost existuje. To, že by byla kartelová dohoda také trestným činem, bychom přivítali," řekl deníku Aktuálně.cz předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina.

O tom, zda se paragraf o trestnosti kartelových dohod do konečného znění zákoníku dostane, rozhodne vláda a v konečném důsledku poslanci a senátoři.

Předávání informací

Podle Peciny by v případě prosazení paragrafu o trestnosti zakázaných dohod o cenách úřad předával informace policii i státním zástupcům. "A pokud by policie zase zjistila informace o kartelové dohodě, předávala by je nám," uvedl Pecina.

Trestní zákoník by se do parlamentu mohl dostat do konce letošního roku, platit by měl od ledna 2009.

Za kartelové dohody několika firem na cenách výrobků nebo služeb, může nyní dosáhnout pokuta několika miliard korun.

A to až deset procent z ročního obratu jednotlivé firmy, ještě vynásobeného lety, během nichž pravidla nedodržovala.

O tom, zda by měly být zakázané dohody o cenách také trestným činem, se v Česku nediskutuje poprvé. Jako jednu z možností, jak přitvrdit boj proti postupu firem, to už před čtyřmi roky navrhoval Pecinův předchůdce Josef Bednář.

 

Právě se děje

Další zprávy