Výrobce Znojemských okurek a Islanďané potvrdili fúzi

Tomáš Fránek
4. 4. 2008 14:20
Antimonopolní úřad schválil prodej Hamé
Dětské výživy Hamé
Dětské výživy Hamé | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Největší tuzemská konzervárenská společnost Hamé a islandská skupina Nordic Partners dnes oficiálně potvrdily avizovanou fúzi obou firem. Tu už minulý týden schválil antimonopolní úřad. Novinářům to oznámil Gunnar Leo Gunnarsson, předseda představenstva Nordic Partners.

Firmu nadále povede současný management. Výši podílu islandské skupiny ani hodnotu transakce nechtěli zástupci partnerů komentovat.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil fúzi Islanďanů a největší tuzemské konzervárenské firmy bez podmínek již minulý týden.

Úřad také proti spojení firem neobdržel žádnou připomínku od konkurence. Nordic Food zatím do Česka dováží cukrovinky, sladké pečivo a nealkoholické nápoje, s Hamé si nijak nekonkuruje. "Stejné je to i v zahraničí," uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa.

Stejně úřad posoudil i žádost Nordic Partners o koupi výrobce masných produktů Otomac.

Hamé se svými 3000 zaměstnanci patří mezi největší potravinářské podniky v Česku, vyrábí kečupy, paštiky, konzervy i zavařeniny a bagety. Loňské tržby odhaduje na necelých pět miliard korun. Kromě českých závodů má dceřiné firmy také v Rumunsku, Maďarsku, Rusku, Polsku, na Ukrajině a Slovensku.

Své zboží exportuje do další třicítky zemí včetně Kuby, Libye nebo Japonska. Pod Hamé patří mimo jiné značky Otma, Veselá pastýřka či Znojmia.

Nordic má potravinářské podniky v Litvě, Lotyšsku a Polsku.

Skupina po začlenění Hamé vyrobí zhruba 170 000 tun potravinářských výrobků a více než 100 milionů litrů nápojů.

Konsolidované tržby jsou pak odhadovány na částku přes 400 milionů eur (kolem deseti miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy