Vydavatel Harryho Pottera platí, poškodil hypermarkety

Tomáš Fránek
20. 1. 2009 13:20
Společnosti Albatros dostala za kartelovou dohodu pokutu 313 tisíc korun

Brno - Společnost Albatros má za porušení zákona u smluv se svými odběrateli u českého vydání Harryho Pottera zaplatit pokutu ve výši 313 tisíc korun.

Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pokuta mohla být až v řádu milionů, Albatros ale spolupracoval a smlouvy opravil.

Řízení u antimonopolního úřadu podle předsedy úřadu Martina Peciny prokázalo, že Albatros uzavíral a plnil zakázané dohody o omezení okruhu osob, jimž je odběratel oprávněn dále dodávat zboží. Tyto dohody byly uzavírány od roku 2001, většina z nich však neměla významnější dopad na trh.

Nejzávažnější bylo uzavírání zakázaných dohod ve spojitosti s vydáním knihy Harry Potter a relikvie smrti, jejichž cílem bylo zamezit distribuci této knihy do hypermarketů, a tím zabránit cenové soutěži mezi hypermarkety a specializovanými knihkupci.

"Zkušenosti přitom ukazují, že hypermarkety jsou nositeli slev knih pro zákazníky, kdežto tradiční knihkupci většinou dodržují doporučené prodejní ceny. Zákazníci tak byli v době největšího zájmu o knihu Harry Potter omezeni v možnosti ji zakoupit s výraznou slevou. Dodržování dohod o omezení okruhu osob, jimž je odběratel oprávněn dále dodávat zboží, bylo v uvedeném případě účastníkem řízení rovněž kontrolováno a při porušení závazku požadována sankce. Albatros dále uzavřel i několik smluv obsahujících dohodu o určení ceny pro další prodej," uvedl Pecina.

 

Právě se děje

Další zprávy