Vodafone a T-Mobile chtějí sdílet sítě

Red eko, čtk
25. 9. 2006 15:09
Praha - Konkurenční operátoři Vodafone CR a T-Mobile se předběžně dohodli na možném sdílení infrastruktury pro mobilní telefony.
Pohled směrem k recepci Vodafonu
Pohled směrem k recepci Vodafonu | Foto: Aktuálně.cz

Obě firmy by tak v budoucnu mohly nabízet například služby UMTS či mobilní digitální televize prostřednictvím jedné sítě. Vyplývá to z oznámení obou společností a informací ČTK. Konečná dohoda by podle generálního ředitele Vodafonu CR Grahama Mahera mohla být podepsána během několika měsíců.

"Klíčovým přínosem případné dohody obou společností by mohlo být lepší pokrytí a tím i dostupnost služeb pro zákazníky při zmenšených nárocích na počet základnových stanic a tedy i snížení negativních dopadů na životní prostředí," uvedli operátoři ve společném prohlášení.

O smlouvu se budou zajímat Český telekomunikační úřad a antimonopolní úřad. Společnosti je již o svých plánech uvědomily.

"Své záměry jsme diskutovali s příslušnými regulačními orgány, jsme připraveni i nadále příslušné regulační orgány průběžně o jednáních informovat," uvedl  pro deník Aktuálně.cz Jakub Hrabovský, tiskový mluvčí Vodafone.

"Konzultovali s námi tu ideu s tím, jestli neodporuje novému regulačnímu rámci EU a podle nás neodporuje," řekl ČTÚ předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Patrně i proto třetí firma, Telefónica O2 Czech republic, na trhu nechystá žádné protiakce. "Nemám informace, že bychom chystali podat podnět k antimonopolnímu úřadu," potvrdil deníku Aktuálně.cz mluvčí firmy Martin Žabka.

Podle Mahera by nemělo mít sdílení infrastruktury s dalším operátorem žádný vliv na nabízené služby. "Je to jako když dvě letecké společnosti používají to samé letiště pro vzlet a přistání. Stále ale nabízí zcela rozdílné ceny a služby. Sdílená síť stejně jako letiště zajistí provoz, ale neovlivní nabídku služeb ani neznamená jejich sdílení," řekl ČTK.

T-Mobile má v tuzemsku 4,7 milionu zákazníků a Vodafone registruje zhruba 2,2 milionu aktivních mobilních čísel. Na trhu si konkurují ještě se společností O2.

 

Právě se děje

Další zprávy