Vodafone opustí Belgii za 2 miliardy eur

Michal Najman
25. 8. 2006 10:10
Praha - Mobilní operátor prodá svou belgickou divizi společnosti Belgacom. V krátké době je to již druhý trh, kterého se vzdává.

Druhý největší mobilní operátor světa podle tržní kapitalizace se zbaví 25procentního podílu ve společnosti Proximus. Ta je v Belgii největším operátorem se 48procentním podílem na trhu. Mobilní služby poskytuje více než čtyřem milionům Belgičanů.

Svůj podíl prodá společnosti Belgacom, která tak dokončí plné ovládnutí společnosti. Celou transakci musí ještě schválit regulační úřad a měla by být dokončena 31. prosince 2006.

Podle ředitele společnosti Vodafone Aruna Sarina rozhodla atraktivní nabídnutá cena a také to, že Vodafone byl v pozici minoritního akcionáře.

Pohled směrem k recepci Vodafonu
Pohled směrem k recepci Vodafonu | Foto: Aktuálně.cz

Vodafone přeskupuje

Argument atraktivní ceny použil Sarin i při březnovém prodeji japonské divize. Tu prodal za 15,5 miliardy eur. Za posledních 5 měsíců tak Vodafone ztratil v součtu okolo 20 milionů zákazníků.

Prodej divizí by podle vedení společnosti neměl ohrozit letošní výdělky. O co však jistě přijde, je přibližně 220 milionů eur na plánovaných letošních dividendách z této majetkové účasti.

Vodafone však neztrácí jen jednotlivé divize a zákazníky. Ztratil také pozici světové jedničky. Tu přenechal společnosti China Mobile.

 

Právě se děje

Další zprávy